Hejtman uvedl, že už požádal ředitelku krajského úřadu Věru Vojáčkovou o mimořádnou kontrolu záchranné služby. Začne ve středu. „Kontrola bude komplexní a bude se týkat kromě ekonomické situace i interních předpisů a dodržování pracovně-právních předpisů. Na základě ní poté do konce srpna svolám krajskou tripartitu. Garantujeme, že záchranka nadále standardně funguje a je připravená plnit své základní poslání, tedy zachraňovat životy," prohlásil.

Vedení záchranné služby rozhodnutí respektuje. „Dokonce jsem kontrolu už dávno navrhoval. Jsem přesvědčený, že jsme neudělali žádnou chybu a za posledních sedm let se nám při aktuálním složení povedlo udělat mnoho významných věcí," okomentoval ředitel záchranky Milan Klusák.

Předseda jihomoravských záchranářských odborů Bohuslav Zrza je rád, že hejtman při jednání uznal, že je situace na jižní Moravě vážná. „Doufáme, že kontroly pomůžou zlepšit hlavně personální vztahy, kvůli kterým odešly již řady záchranářů. Poté by mohli přijít i noví doktoři, které odrazovalo současné vedení," řekl.

Zároveň zdůraznil, že nadále trvá na odvolání ředitele Klusáka a náměstka pro zdravotní péči Rudolfa Zvolánka. Klusák s výzvou nesouhlasí. „Po záchranářích jen chci, aby dělali svou práci správně. Oni to nerespektují," reagoval.

Podle odborářů ještě předevčírem v rozporu se zákonem opětovně zjišťoval jména lidí, kteří se do stávky zapojili. „Zjišťoval jsem pouze počty lidí, se kterými bych mohl při stávce počítat. Lidské zdraví je přece zásadní záležitost," hájil se. Podpisem stávku podpořily asi dvě stovky záchranářů a téměř čtyřicet lékařů.

Argumenty Klusáka ale nemají podle předsedkyně českých zdravotnických odborových svazů Dagmar Žitníkové opodstatnění. „Stávku jsme nevyhlásili proto, aby záchranáři odmítali pracovat. Požadují jen zlepšení celé situace. Svou práci dělají rádi a dobře," vysvětlila.

Haškovi proto Žitníková zaslala žádost, aby prověřování jmen stávkujících zastavil. „Řešila ji v mé nepřítomnosti ředitelka krajského úřadu," řekl jen hejtman. Klusák ale uvedl, že žádnou podobnou výzvu od kraje neobdržel.