VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tipy na nejlepší a nejpodivnější zmrzlinu. Vyrábí se i z hořčice nebo hub

Brno, jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Když s výrobou zmrzliny začínal, téměř nic o ní nevěděl. „Prostě jsem měl rád zmrzlinu, tak jsem se do toho pustil,“ říká majitel známých autíček se zmrzlinou a brněnských cukráren Tutti Frutti Milan Blatný.

15.7.2017
SDÍLEJ:

Pojízdná zmrzlina v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jak vyrábíte vaši zmrzlinu?

Základem je voda, popřípadě mandlové nebo kokosové mléko a ovoce. Ke slazení používáme třtinový nerafinovaný cukr a hroznovou šťávu. Kupujeme ji ve fabrice na Sicílii, což je jediné místo, kde opravdu suší hrozny a dělají pravý hroznový cukr. Všechno smícháme dohromady, zmrazíme a je z toho zmrzlina. Jste známí tím, že má vaše zmrzlina neobvyklé příchuti.

Jakou nejbizarnější příchuť jste zatím vytvořili?

Hodně se mluví o naší liškové zmrzlině, která byla z hub. Za mě je ale nejpodivnější alergenová zmrzlina. Vyrobili jsme ji ze všech sedmi veganských alergenů, včetně hořčice, sezamu nebo celeru. Zajímavá byla ale také zmrzlina z durianu, kterému se také někdy říká královské ovoce. Jedná se o úplně nejsmrdutější ovoce na světě.

Kde čerpáte inspiraci pro vymýšlení nových příchutí?

Hodně se nechávám inspirovat například asijskou kuchyní, a to nejen u sladkých jídel. Jinak je pro mě zmrzlina určitým druhem umění, takže mě neomezují nějaké striktně dané postupy. Prostě zkouším, které ovoce a byliny by mohly vytvořit zajímavou kombinaci chutí.

Tipy Rovnosti na nejlepší zmrzliny na jižní Moravě.

Brňané projdou po zmrzlinové stezce

Která zmrzlina v Brně je ta nejlepší? Takovou otázku si položili organizátoři Brněnského festivalu zmrzliny. Začal s příchodem prvního prázdninového dne a lidé jej mohou navštívit až do konce srpna.

Organizátoři vytvořili několik zmrzlinových tras, které lidi zavedou do cukráren v Brně. „Lidé si v jedné ze zapojených cukráren vyzvednou plánek Brna, na kterém jsou vyznačeny všechny festivalové podniky,“ uvedla jedna z organizátorek Kateřina Mikulášková.

Na mapce pořadatelé vytvořili několik tras, které účastníky zavedou do rozličných brněnských cukráren. „Týká se to nejen těch v centru města, ale i v odlehlejších částech,“ upozornila Mikulášková.

Podle ní se zatím do festivalu zapojilo dvacet podniků.

Pokud návštěvníkům zmrzlina v jimi vybrané cukrárně chutnala, mohou pro ni přímo na místě hlasovat. „V každém zapojeném podniku jsme umístili krabičku, do které mohou návštěvníci hodit jeden bod. Na konci prázdnin body sečteme a podle výsledků hlasování vyhlásíme nejoblíbenější zmrzlinu v Brně,“ dodala Mikulášková.

Na festival, který nese podtitul Putování za zmrzlinou, se těší hlavně rodiny s dětmi. „Naše děti se v létě bez zmrzliny neobejdou. Spojit její ochutnání s procházkou a poznáním nových podniků mi proto přijde jako skvělý nápad,“ zhodnotila Brňanka Martina Hrudová.

VIKTORIE POKORNÁ

Autor: Redakce

15.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Břeclavští fotbalisté ukončili podzimní část šestigólovým debaklem

Emma Julie Gronzíková, 12. listopadu 2017, 22.30, 50 cm, 3140 g, Břeclav
6

Novorozená miminka Břeclavska 46. týdne 2017

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

Po nehodě tří aut na dálnici D2 u Velkých Němčic odvezly sanitky čtyři zraněné

Velké Němčice – Dopravní nehoda tří osobních aut v neděli odpoledne částečně omezila dopravu na dálnici D2. Řidiči se střetli krátce po poledni nedaleko Velkých Němčic.

Impulsy k tetování jsou různé. Je načase zbavit se předsudků, říká tatér Musil

Blansko – Sklepní doupě s lehátkem, chatrné osvětlení a pofidérní muž s tatérskou jehlou. Tento obrázek tetovacích salonů nám často vnucují béčkové filmy. Zažité představě zcela vzdoruje salon blanenského tatéra Jiřího Musila. Spíše než jako tatérské studio působí dojmem luxusně zařízeného kosmetického salonu. V pečlivě uklizené místnosti, které vévodí černé křeslo, nás vítá sympatický hubený muž. Ačkoliv sám prosazuje při tetování vysoké hygienické standardy, pozastavuje se nad přemrštěností některých norem. „Zdá se mi zvláštní, že nikoho stejnou měrou nezajímá výtvarná stránka. Občas s nadsázkou říkám, že úředníkům je jedno, jestli tam vytetuji lejno, hlavně když bude sterilní,“ směje se Musil.

Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Znojmo – Starou stíhačku, parní lokomotivu a především desítky historických motocyklů, aut a rozmanitých strojů. To vše sesbíral a před vystavením obnovil majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd. Návštěvníky do staré vodárny u znojemské přehrady láká už desátým rokem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT