Jak potvrdil jeden ze zaměstnanců, jehož jméno redakce zná, pivo se už nějakou dobu nevaří. „Žije se jen ze zásob. Hromadně se propouští a z třiceti lidí zbylo zhruba deset. Vypadá to, že pivovar je v útlumu, a obávám se, že v dohledné době zavře,“ sdělil muž.

Podle ředitele pivovaru Romana Kotolana situace sice příznivá není, nicméně konec Vyškovského piva zatím vyloučil. „Dochází k určitým provozním změnám, které jsou vedené snahou minimalizovat náklady na provoz pivovaru. A to s ohledem na nenaplnění obchodních plánů, které si investor a vedení pivovaru vytyčilo,“ řekl Kotolan.

Pivovar Vyškov
● Byl založený roku 1680
● V dubnu 1873 v něm vypukl velký požár, téměř veškeré vybavení zničil
● V roce 1917 téměř kompletně vyhořel podruhé
● V roce 2015 si pivovar nárokovala církev, loni žalobu stáhla. Nyní už o něj nemá možnost usilovat

Budova pivovaru patří státu, respektive jeho společnosti Jihomoravské pivovary. Od dubna 2011 ho má v dlouhodobém nájmu firma Czech Beverage Industry Company se sídlem v Praze na Smíchově. „Nájemce vaří a prodává pivo, nemůžu tedy tyto věci komentovat. My pronajímáme movitý a nemovitý majetek a poskytujeme licence na značky vyškovského piva,“ uvedl za Jihomoravské pivovary Jaromír Žáček.

Kotolan ujistil o snaze Czech Beverage Industry Company výrobu Vyškovského piva zachovat. „V současnosti hledáme optimální varianty řešení. Významným ohrožením této naší snahy však může být probíhající soudní spor se stávajícím majitelem pivovaru Vyškov (státní firmou Jihomoravské pivovary - pozn. red.),“ poukázal Kotolan.

Pro jeřáb nebylo těžké dostat čtyřtunový náklad na vrchol kostela. Nejdůležitější bylo stabilní upevnění pomocnými popruhy. Na přistavěném lešení s umístěním báně pomáhali další technici.
Lehké tuny. Novou báň dostali odborníci na ivanovický kostel svižně a snadno

Důvod rozepře nechtěla ani jedna z obou stran komentovat. „Co se týká soudního sporu, v rámci zachování objektivity a korektnosti se k němu nebudeme do vyřešení vyjadřovat,“ reagoval ředitel Czech Beverage Industry Company Jiří Kopenec.

Víc se dočtete v pátečním tištěném vydání týdeníku Vyškovské noviny