Mladé rodiny se zabydlují od přelomu roku ve třech desítkách městských startovacích bytů v novostavbě ve Vojtově ulici v Brně. Jsou součástí největší bytové výstavby města za poslední dekádu. Po nádechu v letech před pandemií však loni na jižní Moravě nastal u nových developerských projektů útlum.

Otevření lávky přes Čertovu rokli v Brně Lesné.
Čertova rokle v další fázi obnovy: nová luční louka, na cestách udělají svody

Jižní Morava – zahájení výstavby v bytových domech:

2020 (listopad) – 1134 bytů; 2019 – 1540;
2018 – 941;
2017 – 753

Brno – trendy v bydlení:
* Ve městě loni lidé koupili nejvíc nových bytů za poslední čtyři roky. Celkem za 4,4 miliardy korun.

* Zájemci si za metr čtvereční museli připlatit o téměř 10 procent víc, v průměru 81 300 korun.

* Nejpoptávanější dispozice 2kk o rozloze 55 metrů čtverečních vyjde v průměru na 5,35 milionu korun.

* Podle analýzy společnosti Trikaya v nabídce zůstává celkem 505 volných bytů v novostavbách.

* Zatímco nabídka nových bytů ke koupi je nedostatečná, bytů k pronájmu je oproti loňsku dvojnásobek, přes tisíc.

Zdroj: Český statistický úřad, Trikaya

Podle údajů statistického úřadu zahájená výstavba v bytových domech k loňskému listopadu meziročně poklesla téměř o dvacet procent.

Přitom mezi roky 2017 a 2019 Jihomoravský kraj zaznamenal dvojnásobný nárůst. „Nejistota plynoucí z pandemické situace vede stavební firmy a developery k pozastavování a rušení některých projektů. To se výhledově projeví omezením nabídky nového bydlení na trhu. Hrozí další zdražování bytů,“ komentoval republikový vývoj ekonom Lukáš Kovanda.

Podle Asociace brněnských architektů a stavitelů už byty v Brně zdražily, především v závěru loňského roku. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem velkých projektů, které by si mohly dovolit příznivější cenovou politiku. Dalším důvodem je zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ty starší, které nyní nejsou zatížené daní z nabytí, jejich majitelé postupně zdražili. Cenový rozdíl mezi novým a starším bytem se tak zmenšil. To motivovalo řadu zájemců o bydlení, aby častěji vybírali právě z developerských projektů,“ objasnil za asociaci Marek Vinter.

Například cena garsonky v Brně poprvé v historii překročila hranici sta tisíc korun za metr a průměrná celková cena se přiblížila rekordním čtyřem milionům.

Dvoupokoják o 300 tisíc dražší

Podle analýzy společnosti Trikaya zájem lidí o koupi vlastního bydlení v Brně přes zdražování neklesá. Naopak. Poptávku ovlivnily i klesající úrokové sazby hypoték. „Průměrný dvoupokojový byt v létě 2020 vyšel na 4,1 milionu korun, na konci roku na 4,4 milionu. Průměrná úroková sazba tehdy činila 2,3 procenta, ke konci roku klesla na 1,98 procenta. Reálně tak pro kupujícího tento dvoupokojový byt zdražil o tři sta tisíc, ve splátce měsíční hypotéky ale nárůst činil pouhých 350 korun,“ vyčíslil obchodní ředitel Trikaya František Šudřich.

Na zájemce o nové bydlení v Brně čeká začátkem roku celkem 505 volných bytů. „Růst cen stále výrazně žene slabá výstavba. Ani nově uvolněné plochy díky balíku změn územního plánu zatím na ně neměly vliv. V roce 2021 ale neočekáváme tak rapidní nárůst jako v posledním čtvrtletí minulého roku,“ doplnil Šudřich.

Pilotní místní očkování vakcínou proti Covid-19 v Těšanech na Brněnsku. Pro první dávku si přišli starší osmdesáti let do zdravotního střediska v obci, 20.ledna 2021.
V Těšanech jako vzor pro celý jih Moravy: důchodce bez registrace očkují "doma"

Kritickou situaci v oblasti bydlení se snaží řešit i magistrát. „Dostupnost bydlení se v posledních letech stává jedním z největších problémů nejen Brna,“ potvrdil náměstek primátorky pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Po dokončeném komplexu ve Vojtově se zájemci můžou ucházet o celkem 143 městských bytů díky projektům v Holáskách, v Bratislavské a Bedřichovické ulici nebo v ulici Terezy Novákové. Měly by se kolaudovat v roce 2022 nebo na přelomu roku 2023.