Vlastní oblečení vyměnit za jednorázové a před vstupem podstoupit dezinfekci. Takové povinnosti v těchto dnech čekají návštěvníky zemědělské společnosti Zemas Čejč na Hodonínsku. Jak už Deník Rovnost informoval, smrtící nemoc se objevila hned v sousedství: u Zlína. „Jsou to zatím jediná opatření, která v souvislosti s výskytem afrického moru máme. Ale spíš sem lidi vůbec nepouštíme," řekl tamní zootechnik Vladimír Lefner.

Cizí nemají přístup ani do AGRO družstva Petrovice na Znojemsku. „Zpřísníme i manipulaci se zvířaty. Vše bude pod větším dohledem,“ shrnul za družstvo Pavel Herman.

Paddleboarding. Ilustrační foto.
Lék na bolavá záda? Dynamicky se rozvíjející paddleboarding

Nakažlivá choroba, kterou přenáší volně žijící zvířata, se do země dostala od divokých prasat. „Vyšetření prokázalo nákazu u dvou uhynulých kusů na Zlínsku. Zdroj nákazy a další okolnosti jsou aktuálně předmětem vyšetřování. Onemocnět mohou prasata domácí i divoká jakéhokoli věku. Choroba však není přenosná na člověka ani další živočišné druhy,“ ubezpečil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Problémy tak vznikají jen chovatelům. „Mor je totiž pro prasata prakticky vždy smrtelný a neexistuje léčba ani prevence. Jakmile se do chovu dostane, znamená to jeho naprostou likvidaci,“ konstatoval ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal.

Zároveň upozornil, že výskyt nemoci na našem území může do určité míry omezit obchod s prasaty. Na cenu vepřového masa by však vliv mít neměl. „To by nastalo jen v extrémní variantě. Za současného stavu to nepředpokládáme. Jediný problém je na trhu s živými prasaty. Už máme první informace, že Bělorusové odmítli dodávku plemenných zvířat,“ zmínil Stibal. Že se zatím nemusí chovatelé na jihu Moravy bát, věří i jednatel Českomoravské myslivecké jednoty ve Znojmě Jaroslav Šumpich. „Dnes jsem se bavil s veterinářem a náš kraj zatím není v ohrožení. Ale předejít se moru bohužel nedá. Divoká prasata se za poslední roky přemnožila a tohle je jeden z negativních důsledků,“ podotkl Šumpich.

Biotop v Bohuslavicích u Kyjova. Ilustrační foto.
Přírodní koupání? Navzdory vedrům zatím bez obav, ujišťují hygienici

Veterináři připravují mimořádná opatření. Kolem místa nálezu zvířete vymezí pásmo, kde bude platit zákaz lovu divokých prasat. Chovatelé zároveň budou mít povinnost hlásit změny zdravotního stavu prasat domácích. Dopředu budou také muset informovat příslušnou krajskou veterinární správu o případné plánované domácí porážce prasete.

Pro drobné chovatele je podle Svazu chovatelů prasat také důležité si uvědomit, že se nemoc šíří kontaminovanými potravinami. „Prase zbytky nekrmím, takže se nebojím,“ reagoval například Petr Schejbal z Hustopečí na Břeclavsku.

Ilustrační foto.
Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Africký mor prasat• Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění.
• Pochází ze subsaharské Afriky, nositelé jsou prase bradavičnaté a savanové.
• Inkubační doba trvá 3 až 19 dní.
• Prase domácí i divoké po nakažení do několika dní uhynou, africká divoká prasata jsou vůči viru imunní.
• Nemoc přenáší paraziti: klíšťáci. Šíří se také kontaktem a krmivem.
• Do Evropy se virus poprvé dostal v 2. polovině 20. století. V minulých letech se mor objevil v Polsku, Litvě, Gruzii, Rusku či na Ukrajině.
• Virus není přenosný na člověka.