První kousek měl osmnáctiletý Kůra ještě se zámkem v jeho zadní části. „U jednoho stánku v centru Brna jsem si objednal s batohem na zádech hranolky. Prodavači se líbil a nechal mi je zdarma,“ vzpomíná na chvíli, kdy ho napadlo batohy vyrábět i pro ostatní lidi.

Mladík už vyrobil prototyp. Spolupracoval na něm ještě s kamarádem Petrem Starým. „Studuje na střední umělecké škole v Brně a na starost má výrobu,“ říká rovněž středoškolák Kůra.

Vědecká pozorování, sběr vzorků i prozkoumávání stavu polární stanice. Nejen to jsou úkoly vědců z expedic Masarykovy univerzity v Antarktidě.
Na Antarktidu dorazí další vědecká expedice z Masarykovy univerzity

První celodřevěné batohy na světě budou vyrábět na třech místech. „Jedna firma pomocí laseru vytvoří z překližky obal batohu. Jiná udělá popruhy. My v Brně budeme batohy skládat dohromady,“ přibližuje.

Batoh zatím váží asi jedno kilo, ale bude lehčí. „Čekáme na překližku z Číny, která je ze stromu paulownia. Batoh bude vážit asi sedm set gramů,“ přibližuje Kůra.

Každý výrobek bude jiný. Lidé si zvolí různé druhy dýhy, kterou bude potažený. „Nabídneme třeba dub či olivu. Zvolí si i barvu laku a popruhů,“ upřesňuje Kůra.

Při vstupu na zamrzlou Brněnskou přehradu hrozí propadnutí, varují strážníci.
Nevstupujte na led, varují strážníci. Není dost silný a navíc praská

Uvnitř batohu je i drážkový systém, pomocí kterého lidem upraví na míru také vnitřek batohu. „Zájemci si do drážek dají třeba speciální pouzdro na notebook," popsal možnosti Kůra.

Aby byl batoh pohodlnější, má na zadní části podložku. „Změkčí zadní stranu. Je tam připevněná na magnet. Proto si ji lidé mohou sundat a položit třeba na studenou lavičku,“ vypráví student.

Zatím přijímají první před objednávky. „Zájemci nás mohou kontaktovat na webové stránce www.woodbag. cz. Běžně prodávat je chceme na konci května,“ říká student.

Při vstupu na zamrzlou Brněnskou přehradu hrozí propadnutí, varují strážníci.
Nevstupujte na led, varují strážníci. Není dost silný a navíc praská