Žáků, kteří se vyhýbají tělocviku, v Jihomoravském kraji přibývá. Děvčata se podle ředitele školy v brněnské Kotlářské ulici Libora Zřídkaveselého vymlouvají na ženské problémy, chlapci na zapomenutý úbor. „S dětmi, které nechtějí cvičit, nic neuděláme. Tělesná výchova je různorodá, ale nemají vztah ke sportu,“ upozornil.

Líní studenti trápí také ředitele mikulovského gymnázia a střední odborné školy Romana Pavlačku. „Mnoho dětí si nosí potvrzení od lékaře na uvolnění. Podepsal jsem jich nejméně třicet. Tělocvikáři jsou velmi kvalifikovaní a nabídka sportů pestrá. Děti zkrátka cvičit nechtějí,“ míní.

Proč cvičit?
• Spálení zbytečných kalorií z tučného nebo sladkého jídla.
•Udržování pohybových návyků.
• Socializace se spolužáky.
• Dobrá nálada díky uvolňujícím se hormonům.

S žádostmi o uvolnění se pravidelně setkává i praktický lékař Jiří Rašovský. „Snažím se dětem vysvětlit, že od bolesti zad pomůže pohyb, ale je to marné. Hádají se za ně navíc jejich rodiče, kteří jsou hloupí a neinformovaní a své dítě raději vezmou k jinému doktorovi, který jim omluvenku dá,“ postěžoval si.

Podle něj je pro dítě pohyb důležitý zejména kvůli vyrovnání nadbytečného příjmu kalorií, socializaci se spolužáky i pro dobré duševní zdraví. „Bez něj ztrácí pohybové návyky. Desetileté dítě se nedotkne s nataženýma nohama prsty země ani neudělá dřep,“ dodal Rašovský. 

S lékařem souhlasí také fyzioterapeutka Klára Kaňová. „Děti nezvládají základní pohybové dovednosti, mají špatnou kondici i držení těla. Pravidelný pohyb jim ušetří bolesti i v budoucnosti. Omluvenka z tělocviku je opravdu špatný přístup,“ upozornila.

Ilustrační foto
Nadváha trápí v kraji přes sto tisíc lidí, alarmující je počet obézních dětí

Pokud žáka z tělocviku uvolní lékař, učitel na něj žádnou páku nemá. „Nemáme právo lékařovo rozhodnutí zpochybnit. Žáci se vymlouvají i jednorázově. V tom případě situaci vyhodnotí kantor. Myslím, že se tenhle jev objevuje všude. Děti se hýbat nechtějí,“ sdělil ředitel vyškovské střední odborné školy a středního odborného učiliště Petr Hájek.

Podobný trend zaznamenal i tělocvikář boskovického gymnázia Jaromír Dvořák. „Od kolegů z jiných škol vím, že omluvenky jsou opravdu časté. Studenti na naší škole ale naštěstí ke sportu mají kladný vztah. Pokud některý necvičí, mají k tomu pádný důvod,“ řekl.

Úbytek sportovních nadšenců z řad mládeže se naopak netýká například ženského klubu Basket Žabiny Brno. „Mládežnické kategorie máme alespoň deset let zaplněné pořád stejně,“ uvedla trenérka Eva Křivánková.

Ilustrační foto.
Znovuotevřenou Riviéru čekají úpravy. Kvůli špatně viditelným schodům do vody