Ministerský program má ale háček – o peníze mohou požádat jen v prosinci a v prvním lednovém týdnu. „Konec roku není obecně vhodný pro přípravu projektů. Problémy s čerpáním budou mít například i kraje, které jsou po volbách," poukázala na nevhodné načasování Vojtová.

Regionální podpora turistiky narážela doposud na nedostatek dotačních programů, ze kterých se mohla platit. „Fungují projekty přeshraniční spolupráce, ale mají zpoždění a navíc jsou zaměření na uchování přírodního a kulturního bohatství. Pro podporu turistiky se dají využívat jen skrytě. Žádali jsme o dotace také z evropských programů, ale jejich schvalování je zdlouhavé," vyložila dosavadní praxi Vojtová.

Jihomoravská centrála se chce příští rok věnovat cestám barokní krajinou, na které by mohla získat příspěvek z nového programu. „Je to hlavní marketingové téma České republiky. Máme co nabídnut, ať jde o krajinu, vinné sklepy nebo zámky. Působily zde například knížecí rody Dietrichsteinů a Lichtensteinů. Baroko dávalo novou podobu i mnohým tradicím," předestřela plány Vojtová.

Mezi turisty je kraj populární už nyní, hned po Praze sem míří nejvíc hostů. „Za letošní první pololetí v kraji bylo ubytovaných takřka 650 tisíc návštěvníků," informoval Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Přitom ještě loni jich ve stejné době bylo o čtyřicet tisíc méně.

ČÍSLO: 649 012 turistů dorazilo za první pololetí do Jihomoravského kraje. Oproti loňsku o čtyřicet tisíc víc.

CELÉ TÉMA O PODPOŘE TURISTICKÉHO RUCHU SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.