Historické stříbrné mince našel před dvěma lety v létě muž z Boskovicka. Poklad ale neodevzdal, místo toho jej prodal překupníkovi za více než tři čtvrtě milionu korun. Kdyby svůj objev státu přiznal, obdržel by od něj část historické hodnoty nálezu.

„Ta je nevyčíslitelná. Dostal by několikanásobek – v řádu milionů korun," řekla historička a odbornice na mince z Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová. Případ v těchto dnech uzavřeli jihomoravští policisté. Zadrželi nálezce, překupníka a dva tisíce mincí ze stříbrného pokladu.

Devětatřicetiletý muž hledal cennosti detektorem kovů na vrchu Zlatník. „Našel ho ve stráni v Pilském údolí pod hradem Boskovice," podotkl zástupce vedoucího policistů pro Blansko a Vyškov Zdeněk Grénar. Pozornost amatérského lovce pokladů přitáhla hromada kamení. „Místo Sběratelská cena nalezených mincí z 15. až 17. století se odhaduje na asi 1,1 milionu korun, historická hodnota je mnohem vyšší. se mu zdálo pro poklad příhodné, tak ho prověřil detektorem," řekla vedoucí vyšetřování Zdeňka Kiliánová.

Sedm kilogramů

V hloubce asi dvaceti centimetrů pod zemí našel dnem vzhůru zakopaný hliněný džbán. Vevnitř byl zbytek látky a nespočet stříbrných mincí. Nádoba i s mincemi vážila přes sedm kilogramů. „Byl to naprosto unikátní nález. Takový poklad někdo objeví jen výjimečně," řekla Grossmannová.

Džbán je podle ní obyčejný, lidé ho dřív používali na vodu nebo víno. „Pro historiky je ale velice cenné, když se poklad dochová vcelku. I s nádobou a látkou, do které mince původně někdo zabalil," vysvětlila expertka.

„Je to naprosto unikátní nález. Takový poklad někdo objeví jen výjimečně. Jeho hodnota je nevyčíslitelná. Nálezce by dostal odměnu v řádu milionů korun."

historička a odbornice na mince z Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová

Svůj objev nálezce prodal jednačtyřicetiletému překupníkovi za osm set padesát tisíc korun. Ten poklad v tržní hodnotě jednoho milionu po částech prodal soukromým sběratelům. Policistům se do dnešního dne podařilo vypátrat asi dva tisíce mincí, tedy přibližně třetinu pokladu. Překupníkovi i nálezci hrozí až pět let za mřížemi.

Odborníci neví, kdo stříbro v lese zakopal. Podle Grossmannové šlo ale o bohatého člověka. „Nešlo přímo o milionáře, neměl totiž zlaté mince. Ale byl velice bohatý," potvrdila. Podle historičky je v lese zahrabal pravděpodobně ze strachu ze švédských vojsk. V té době totiž probíhala třicetiletá válka. Lidé před vojáky schovávali v lesích sebe i svůj majetek.

Tolar za 100 tisícSběratelská cena mincí z 15. až 17. století se odhaduje na asi 1,1 milionu korun, historická hodnota je mnohem vyšší.

Unikátní nález obsahoval platidla z druhé poloviny patnáctého století. Nejnovější mince byly ze století sedmnáctého. Největší cenu měl z celé hromady velký stříbrný tolar z roku 1622. Dnes by stál asi sto tisíc korun. Po něm a dalších mincích ale ještě policisté pátrají.

Zatím není jasné, kde budou mince vystaveny. S velkou pravděpodobností je ale získá Moravské zemské muzeum. Jeho odborníci právě mince studují. „Bude nám to trvat určitě několik měsíců," řekla Grossmannová.

Pokud mince vystaví v Brně, lidé to uvítají. „Mám raději obrazy než mince, ale na poklad bych se určitě šla podívat," řekla sedmačtyřicetiletá Soňa Gregorová.

Víc než houbařů

Podle Grénara se lidé podobně snaží hledat cennosti  s detektorem kovů často. „Hledají poklady nebo věci z druhé světové války. V lese je potkáte skoro častěji než houbaře," uvedl policista z Boskovic.

Podobných pokladů je na Jižní Moravě určitě víc. Myslí si to i Grossmannová. „Lidé si je ale nechávají," řekla. Pokud by však poklady odevzdali, čekají je větší sumy, než jim vyplatí překupníci. „Nálezné se vyplácí ne z tržní hodnoty, ale historické. Ta je téměř vždy mnohonásobně vyšší," popsala odbornice.

Takový postup by měl lidi motivovat k odevzdávání pokladů. „Mezi nimi ale vládne přesvědčení, že dostanou jen pár korun a nález schováme někde, kde ho nikdo neuvidí. To ale není pravda," vysvětlila historička.

Sběratelská cena nalezených mincí z 15. až 17. století se odhaduje na asi 1,1 milionu korun, historická hodnota je mnohem vyšší.

JIŘÍ HANÁK