Stopy kauzy s výrobou a prodejem závadného medu firmy z Blanenska vedou i na Hanou. Ve skladišti na Olomoucku ho kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce objevili jednatřicet tun. „Jedná se o potraviny nevhodné k lidské spotřebě a tedy nelegální. Sklad jsme zapečetili,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Šlo o tři roky starý včelí produkt společnosti Včelpo z Obory na Blanensku. Obsahoval stopy léčiv, které Evropská unie zakazuje. Aktuální případ si převzali veterináři. „Veškerý med jsme odvezli do spalovny. Tam jej postupně likvidujeme. V tuto chvíli je z celkových dvaapadesáti palet spálená přibližně třetina,“ informoval zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Med od společnosti Včelpo. Ilustrační foto.
Včelpo zaplatí obchodům milionové pokuty. Viník závadného medu policii uniká

V několika desítkách vzorků medu ze Včelpa našli odborníci v předchozích letech zakázaná antibiotika. Kvůli skandálu musely výrobky zmizet z pultů obchodních řetězců. Podnik i prodejci dostali milionové pokuty. „Měli jsme za to, že veškerý med je již zničený,“ podivila se nad únorovým nálezem předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Vývoj kauzy
• podzim 2015: kontroloři odhalili stopy antibiotik v medu Včelpa
• 27. listopadu 2015: Český svaz včelařů zakázal společnosti prodej medu
• 2016: Včelpo se dostává do milionových dluhů
• listopad 2017: rozhodnutí o prodeji společnosti

Právě svaz zadluženou firmu stále vlastní. Loni se přitom rozhodl, že ji prodá. O koupi projevil zájem jeden z členů, Petr Vydra. Nabízí deset milionů korun. „Zatím jsme nic neprodali. Zájemce trvá na podrobné právní a ekonomické kontrole. Navíc se vyskytly nějaké nesrovnalosti. Záležitost chceme dořešit na konci března,“ uvedla Machová.

Situaci kolem Včelpa sleduje i soukromý včelař René Švancara ze Sloupu na Blanensku. „Myslím, že se k prodeji medu s novým majitelem firma zase vrátí. Nevím, zda naváže na předešlé smlouvy, ale určitě změní jméno,“ vyjádřil se včelař před časem.

Jak se zakázaný med do olomouckého skladu dostal, není zatím jasné. Majitel skladiště tvrdí, že toho, kdo ho tam dal, nezná. Jeho totožnost se teď snaží zjistit i policie.

Ilustrační foto
Chřipková epidemie nabírá na síle. Nemocných přibylo o víc než polovinu

Závadný med tvořil jen menší část nalezeného zboží. „Šarže, na něž se vztahovala nařízení k likvidaci, představovaly devět procent skladovaného množství,“ řekl Majer.