První živé vysílání zaznělo ze studia poblíž Jakubského náměstí šestého července 1961. Televize tehdy divákům nabídla zábavný pořad Sedmikrásky nad Brnem. „První živě přenášený pořad z Brna sledovaly u obrazovek statisíce diváků. Nakonec se obešel bez výrazných technických problémů. Pouze čtyři minuty po zahájení estrády se divákům jedinkrát zhoupl obraz," uvedla televize v almanachu věnovanému svému výročí před pěti lety.

Diváci se prvního živého vysílání z nového studia dočkají už v září. „Budeme v něm mít novou, modernější techniku. Místo dvou nynějších studií můžeme využívat rovnou tři a ze všech už se bude vysílat v HD kvalitě. Další výhoda je velká plocha studií, takže tam můžeme stavět vlastní kulisy. To nám velmi zjednoduší práci," zdůraznil ředitel brněnského studia televize Jan Souček.

55 let slaví v letošním roce brněnské studio České televize v paláci Typos v centru města. Od září začne vysílat z nového studia v brněnské Líšni

Přesun do nového zázemí je podle něj nutný. Současné sídlo studia už totiž po technické stránce nevyhovuje. „Ani jedna z budov, kde televize sídlí, navíc nebyla stavěná k tomu, aby v ní bylo studio. Dům v Běhounské ulici vznikl jako banka, Typos v Jezuitské ulici jako bytový dům. A v suterénu měla být vinárna a tančírna," doplnil ředitel.

Déle než půlstoletí dlouhou historii studia ukazuje na hradě Špilberku nová výstava s názvem Vysílá studio Brno. „Návštěvníci na ní uvidí nejen chronologicky seřazené milníky historie. Zároveň jsou některé sekce věnované specializovaným redakcím. Od zpravodajství a dokumentaristiky až po pořady pro děti," popsal expozici její kurátor Martin Samson.

Mnoho exponátů je interaktivních. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet kostýmy, manipulaci s obrazem nebo rovnou nasednout do motorky z pohádky Šťastný smolař. Přístupná je od zítra do konce letošního roku.

Kromě výstavy připomíná výročí televizního studia taky speciální tramvaj s číslem 55. „Jezdit bude celý následující rok. Domluvili jsme se s dopravním podnikem, že ji bude častěji nasazovat na linku číslo 8. Tedy symbolicky do Líšně, kde brzy začneme vysílat," poznamenala mluvčí brněnského studia Hana Orošová.

Zažilo požár i okupaci. Česká televize po půlstoletí opouští studio v centru Brna.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Od počátku fungování studia v něm působí režisér Karel Fuksa, který se specializoval zejména na dokumenty. I díky němu je část výstavy na Špilberku věnovaná dokumentaristice. „Bavil jsem se s jejími tvůrci a přispěl jim svými zkušenostmi. Kromě toho jsem jim věnoval i nějaké fotografie," svěřil se. Nejraději podle svých slov vzpomíná na natáčení pořadu Ve dveřích je AG s hercem Arnoštem Goldflamem nebo hudebně-zábavný pořad Setkání se sousedy. S televizí spolupracuje externě i nyní.

Stejně dlouhou zkušenost jako Fuksa má bývalý kameraman Jakub Nosek. Pro něj i televizi byl zásadní požár paláce Typos v roce 1964. „Byli jsme tehdy v terénu na natáčení. Okamžitě jsme běželi na místo a viděli jsme, jak vynášejí ven lidi. Tehdy mě hodně zasáhla smrt Miroslava Ambra. Byl to totiž kameraman jako já. Udusil se na schodech, když se pokoušel dostat ven ze sklepního studia," vzpomněl na tragickou událost Nosek.

Zaměstnanci brněnského studia Československé televize byli u významných historických událostí. Vysílali i poté, co vojska Varšavské smlouvy v roce 1968 obsadila palác Typos. Hrstka jich tehdy našla útočiště na vysílači Kojál, brněnské akademii věd a nakonec ve vojenském prostoru ve Vyškově. Svobodné vysílání udrželi týden.