V čem je pro vás lepší nabídnout nedokonalou úrodu k paběrkování?
Mám techniku, která ji dokáže rozdrtit a použít na poli jako hnojivo. Ale myslím, že je lepší ji věnovat raději potravinovým bankám, kde může pomoci. Mám dceru v charitním domě a tak jsem neváhal a zeleninu poskytl, když vím, že poputuje do podobných zařízení. Přestože nás paběrkování někdy trošku zdržuje.
Kompletní téma si přečtěte v úterním tištěném Deníku Rovnost na str. 6
Je nějaký druh zeleniny, u kterého jsou nestandardní kusy častější?
Velmi často jde o kedlubny. Po deštích nasají vodu a prasknou a supermarkety je už nechtějí. Přitom jim nic není. Prasklina zaschne, ale nehnije. Neodebírají je ani velké kuchyně, protože by kuchařky musely praskliny vykrajovat. I lidé, kteří chtějí ekologicky pěstovanou zeleninu, je nekoupí. Čekají totiž dokonalý vzhled, jenže to často nejde. Přitom se zelenina pořád dá zpracovat. Někdy vadí i jen chybějící listí, které stejně potom lidé ulomí a vyhodí.
Je naopak nějaký druh zeleniny, který není pro potravinové banky vhodný?
Mají problémy se saláty. Nemají totiž chladící boxy, ve kterých by je mohli skladovat. Banky potřebují spíše suroviny na polévky.