Ve Znojmě se sejdou v pět hodin odpoledne na náměstí Svobody. „Symbolicky vyneseme maketu tanku z města. Vážnou událost si chceme připomenout nevážným happeningem. Chceme touto formou upozornit především mladé lidi na to, co se 21. srpna 1968 stalo a upozornit na nebezpečí současné Evropy,“ uvedl za organizátory akce, sdružení Pro Znojmo, Lukáš David. Zájemci si podle něj mohou přinést s sebou vlastní tank.

Tradiční pietní akty se pak budou konat na řadě míst na jihu Moravy. „Památku těch, kteří se v srpnu roku 1968 postavili proti okupantům, si společně připomeneme u pamětní desky v Horním parku u Městských lázní v úterý v devět hodin dopoledne,“ informovala mluvčí Znojma Petra Maršounová.

Smuteční shromáždění k výročí srpnové okupace před padesáti lety svolali pořadatelé na úterní večer na znojemské Mariánské náměstí. „Sejdeme se symbolicky u dochovaného nápisu Pravda zvítězí na fasádě jednoho z domů. Promítneme také krátký film Invaze 1968, který rozpohybovává slavná fotografie Josefa Koudelky,“ informoval jeden z organizátorů Bert Bartas.

Setkání začíná v úterý v devět hodin večer. Už ráno v devět si výročí v Horním parku připomenou představitelé města.

Poutě z Vranova na Velehrad organizuje Marek Dunda už osmnáct let.
Dunda: Na pouti jsem se naučil, že k velkým cílům vedou malé krůčky

V boskovické Minigalerii Zwicker v Plačkově ulici odhalí pamětních desky k výročí okupace a na počest a obětem totalitních režimů. „Akce s promítáním dobových fotografií a dokumentů, hudebních doprovodem a rozsvěcením svíček začíná od sedmi hodin večer,“ informoval server Boskovic.

Muzeum regionu Boskovicka navíc otevře výstavu Nejdelší noc 21. 8. 1968. „Výstavu o tragické události z konce šedesátých let minulého století připravily Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Policie ČR, Vojenský historický ústav Praha a pražské Muzeum Policie ČR. Výstava se nevěnuje pouze událostem srpnové noci, nýbrž líčí situaci v Československu již od podzimu 1967,“ informoval server muzea. 

Na zámku ve Vranově nad Dyjí zažili lidé charitartivní akci pro Centrum Paraple.
Koštovali "utopený" sekt. Z Vranovské přehrady ho vylovili před měsícem