Podle entomologů se jedná o housenku předivky brslenové, jejíž výskyt je zejména na jihu Moravy poslední roky častější. „Četnost nemohla ovlivnit letošní zima, protože vajíčka předivky nakladly samice již loni v létě. Na keřích brslenu jsou nyní patrné zápředky. Z kukel se pak na přelomu května a června vylíhnou motýli,“ sdělil entomolog Zdeněk Laštůvka z brněnské Mendelovy univerzity.

Kromě předivky brslenové existují i druhy, které ke svému přerodu v motýla využívají jabloně nebo třešně. Listy keře nebo stromu ale nejsou zničené nenávratně. Dokáží se brzy znovu zazelenat. Stačí vydatný déšť, který pavučiny z keřů po vylíhnutí motýlů spláchne. „Zápředky nejsou nebezpečné pro člověka a nevyvolávají žádné alergie,“ dodal Laštůvka.

Podle znojemského botanika Radomíra Němce housenkám předivky brslenové chutná brslen evropský, ale nepohrdnou ani dalším na jižní Moravě rozšířeným druhem, brslenem bradavičnatým. „Zajímavé je, že oba brsleny jsou jedovaté. Housenky předivek jsou zřejmě těmto jedům přizpůsobené. Dokonce se zdá, že jed, který do svého těla dostávají, jim pomáhá přežít. Jsou totiž neatraktivní například pro ptáky a další možné přirozené nepřátele,“ připomněl Němec.

Dodal, že letošní rok je na Znojemsku extrémní co do počtu opředených keřů. Housenky je možné vidět prakticky na všech brslenech v okolí Znojma.

Ilustrační foto.
Raketový růst nájmů: Přiměřená cena? Byt je okamžitě pryč, říká realitní makléř