Nové traktory Zetor vyvinul ve spolupráci s indickým partnerem VST Tillers Tractors. Navazují na podpis memoranda o vzájemné spolupráci z roku 2020.

Základem je výkonný motor vlastní výroby. Mají jednoduché ovládání, krátký poloměr otáčení umožnuje novým traktorům vykonávat velkou škálu pracovních úkolů i ve ztížených pracovních podmínkách.

„Celosvětová pandemie Covidu-19 a s tím spojená různá omezení a narušení globálního trhu byly pro nás všechny velkou výzvou. Ale i díky profesionálnímu přístupu partnerů z VST se nám podařilo tyto překážky překonat a vytvořit stroj, který má všechny předpoklady k tomu, aby se stal úspěšným. V uplynulých týdnech prošly prototypy úspěšně finální fází testování v našem výrobním a vývojovém centru v Brně,“ uvedl výkonný ředitel Zetor Tractors Róbert Harman.

Limitovaná edice nového kalendáře Zetoru pro rok 2023.
Okouzlující venkovanky. Brněnský Zetor představil nový kalendář, pokochejte se

Zástupci Zetoru předpokládají, že první nové traktory převezmou zákazníci v příštím roce. „Spolupráce se Zetorem nám umožnila uvést na trh výrobky, které nabízejí vyšší produktivitu, pohodlí a jednoduchost, a odpovídají tak nárokům dnešních zemědělců. VST Zetor, jak se traktor jmenuje, je vyvinutý tak, aby poskytoval co nejlepší výkonnost pro co nejlepší pracovní výsledky našich zákazníků. V blízké budoucnosti pak plánujeme uvést na trh další modely těchto traktorů,“ nastínil výkonný ředitel VST Tillers Tractors Antony Cherukara.

Působení Zetoru v oblasti jižní Asie má tradici sahající až do šedesátých let minulého století, kdy se do Indie začaly vyvážet tisíce brněnských traktorů. Následovalo několik partnerství s místními výrobci formou licenčních smluv nebo společných podniků. Jen mezi roky 1970 až 1990 takto vyjelo z bran indických továren přes šedesát tisíc traktorů. Od roku 2014 je Zetor na indickém trhu zastoupen dceřinou společností Zetor India Private Limited.