Nedostatek slunečního svitu přišel až v lednu. „Prosinec byl nadprůměrný. Třeba v Brně slunce svítilo o pětadvacet hodin víc, než je průměr," uvedla Marie Doleželová z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Největší výkyv oproti normálu přišel v březnu. Zatímco loni už lidé chodili v jarních kabátech, letos odhazovali chodníky. „Slunce v Brně svítilo o třiapadesát hodin méně. Ve Strážnici na Hodonínsku to bylo o osmatřicet hodin méně," informovala Doleželová.

Extrémní mrazy se letos jižní Moravě vyhnuly. Zároveň byl ale počet dní, kdy bylo pod nulou, průměrný. Ze 121 dnů průměrně mrzlo pětadevadesát dnů.

Nejvíc se z obvyklého průběhu zimy vymykal její pozdní konec. Ještě o Velikonocích hodně nasněžilo a prvního dubna se koledníci s pomlázkou brodili sněhem. „Jde o poměrně mimořádný jev, ale není to úplně extrémní," poznamenal brněnský meteorolog Miloslav Hradil. Teploty byly až o pět stupňů pod dlouhodobým průměrem.

Rekordní jihomoravská zima.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Silnice jsou po zimě místy v katastrofálním stavu. „Na řadě míst je vozovka tak poškozená, že by ji bylo nejlepší celou opravit. Na to ale nemáme peníze," sdělil ředitel jihomoravských silničárů Jan Zouhar. Proto opraví jen největší výtluky a na rozbitou silnici upozorní řidiče značkou. Doplnil, že situace je špatná třeba v úseku mezi Kotvrdovicemi a Jedovnicemi na Blanensku nebo na silnici mezi Brnem a Čejčí na Hodonínsku.

Dezolátní stav některých úseků potvrzují i řidiči. „Třeba na staré silnici mezi odbočkou na Slavkov a Rohlenkou jsou opravdu velké díry. Doufám, že to co nejdřív opraví," řekl Jan Pelný.

Údržba zasněžených krajských a státních silnic se letos prodražila. Stála o téměř osmdesát milionů víc než loni. „Zaplatíme přes čtvrt miliardy korun," sdělil Zouhar. Také počet výjezdů se zvýšil. Největší rozdíl byl v březnu. „Loni jsme za příznivého počasí už opravovali silnice, ale skoro celý letošní březen jsem uklízeli silnice od sněhu," uvedl Zouhar. Při výjezdech silničáři spotřebovali dvakrát tolik posypu.

Více soli na údržbu

Dražší byla i údržba silnic v Brně. Společnost Brněnské komunikace, která se o ně stará, letos spotřebovala třikrát tolik posypové soli. „Zima nás stála sto milionů, na zbytek roku nám zbývají jen tři. Přitom na letní údržbu bychom potřebovali minimálně dvacet milionů," sdělila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Březnové vánice odsunuly i plánované blokové čištění. To měla na některých místech v Brně začínat osmnáctého března. „Začali jsme s ním, až se zlepšilo počasí," poznamenala Navrátilová.

V druhé polovině týdne si Jihomoravané užijí už konečně vyšších teplot. „Od čtvrtka do neděle očekáváme, že teploměry naměří mezi deseti až patnácti stupni," uvedl Hradil. Teploty se tak dostanou na obvyklý dubnový průměr. Ranní teploty se vyšplhají na dva až šest stupňů.