„Vláda chce po nás nemožné, abychom udrželi dokonalou službu občanům a dostali za to jen symbolický příspěvek. Proto jsem vítal změnu v rozpočtovém určení daní," řekl starosta Kuřimi na brněnsku Drago Sukalovský. Nelíbí se mu však další plánovaná změna v daňových zákonech.

Vláda totiž chystá zvýšení daně z přidané hodnoty o jedno procento. Veškeré peníze, které takto vybere, však půjdou do státního rozpočtu. Místo toho, aby se rozdělily mezi obce jako zbytek vybrané daně. „Ministerstvo propočítalo, že obce na tom budou stejně jako letos. S tím ale nesouhlasíme. Dosud žádný jejich odhad ve skutečnosti neseděl. Obce na tom prodělají, zdraží jim to investice," tvrdí místopředseda svazu měst a obcí Jaromír Jech. Upozornil také, že obcím se sníží i podíl na dani z příjmu fyzických osob.

S Jechem souhlasí i starosta Vyškova Karel Goldemund. „Úkoly, které musíme v přenesené působnosti zvládat, jsou čím dál náročnější. A když už se stát rozhodne vybrat nějaké peníze navíc, tak z toho nic nedostaneme. Nedostatek se už teď projevuje například na školství nebo na policii. Kdyby se vybrané peníze poslaly tam, pochopím to, ale kam peníze ve skutečnosti půjdou, nikdo neví," upozornil Goldemund.

Ministerstvo financí neumí říct, co bude ze zvýšené daně platit. „Peníze použijeme na snížení schodku státního rozpočtu. Konkrétní oblasti, kam půjdou, ale nelze určit," uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Podle analytika Československé obchodní banky Petra Dufka musí obce chystané daňové změny překousnout. „V situaci, kdy je schodek důchodového fondu čtyřicet miliard korun, není vhodná doba chtít přidat," komentoval Dufek.

Nejvíc na změnách prodělá Brno. Musí počítat se ztrátou dvou set milionů korun, které se přerozdělí mezi menší obce. Vedení města ještě netuší, kde tuto sumu ušetří. „Je to obrovská částka, musíme ji rozložit mezi provoz a investice. Budu se snažit, aby to na nové projekty mělo co nejmenší dopad, ale je jisté, že nebude nulový," podotkl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Podle Kotziana se město v úsporách zaměří na služby, které poskytuje mimobrněnským občanům, například v administrativě. Kotzian podotkl, že zásadní je, aby škrty nezasáhly investici do propojení Velkého městského okruhu mezi Královopolskými tunely a Pisárkami. „Byla by velká škoda kdyby to nevyšlo, když se už máme dostat peníze ze státního rozpočtu," podotkl Kotzian. Na seznamu prioritních investic jsou také opravy ulic Horova, Minská a Milady Horákové, které jsou už v havarijním stavu.

Daňové změny

- podíl menších obcí na daních se zvýší na úkor větších měst, tedy i Brna, které přijde o 200 milionů korun ročně

- daň z přidané hodnoty se zvýší ze 14 a 20 procent na 15 a 21 procent, z tohoto zvýšení obce nezískají ani korunu

- sníží se také jejich podíl na dani z příjmu fyzických osob z 21,4 na 20,75 procenta

PETRA KOZLANSKÁ