Léčebnou metodu pojmenovanou po zakladatelce Mojžíšové se dnes šestačtyřicetiletá žena naučila na začátku kariéry od Hany Volejníkové v porodnici na Obilním trhu. Provádí se na lůžku. „Manuální terapie se skládá z různých cviků. Pacienty také vyšetřím, najdu zablokovaná místa a svalová napětí. Součástí je i uvolnění pánevního napětí přes konečník. To ale, pokud se pacientka neléčí s gynekologickými problémy, není nezbytné,“ říká Svobodová.

Upozorňuje, že u žen tenze v oblasti pánve působí i na vejcovody, dělohu a pochvu, orgány pak nefungují správně. „Pokud se žena snaží otěhotnět, je napětí dvojnásobně nebezpečné. Přidává se k němu i psychický stres,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Už v říjnu se dělníci pustí do oprav kanalizace v samotném centru Brna. Rozkopou Českou, Solniční a Opletalovu ulici.
Rozkopou historické centrum Brna. Opraví kanalizaci z 19. století

Pacientky si mnohdy metodu, která je úspěšná zhruba u třetiny žen s funkční neplodností, musí vyžádat. „Jedné mojí pacientce při vypisování žádanky doktor řekl: Jste úplně blbá, že tomu věříte. Asi za čtyři měsíce byla těhotná. Každý den mě překvapuje, jak dobře postup funguje,“ popisuje Svobodová případ jedné ze spokojených pacientek.

Dětem, k jejichž početí dopomohla, říká Mojžíšci. Některým bude už čtvrt století. „Zažila jsem případ, kdy žena nemohla otěhotnět šestnáct let a její věk se blížil čtyřicítce. Po půl roce terapie otěhotněla, a pak asi za rok znovu,“ vzpomíná.

Jména některých novorozeňat fyzioterapeutka shromažďuje, ráda by také v dubnu uspořádala setkání matek a jejich Mojžíšků. Občas ji zastavují i na ulici. „Ten pocit se nedá definovat. Nikdy mě neomrzí. Nedávno jsem četla reakce pod příspěvkem na sociálních sítích nemocnice. Draly se mi slzy do očí. Zaznělo tam třeba: to jsou zlaté ruce naší Pavlíny,“ říká Svobodová s nadšením.

I když jsou pro ni nejradostnějším výsledkem těhotenství, metodou pomáhá řešit i další věci. „Pacienti za mnou chodí se zablokovanou krční, hrudní nebo bederní páteří. Jsem schopná během jedné terapie, která trvá zhruba půl hodiny, opravit všechny tyto problémy,“ konstatuje.

Ve Spěšné ulici mezi Plotní a Dornychem opraví parkovací stání.
Mezi ulicí Plotní a Dornychem opraví parkoviště. Poté nabídne o pětinu méně míst