A například organizátor bučovických vánočních trhů Jiří Šarman tak v současnosti řeší jejich neochotu zúčastnit se jarmarku. Má obavy, aby dorazili například prodejci svařeného vína a grogu. „Přál bych si, aby tak jako před dvěma lety bylo opět plné náměstí a stánky s různým sortimentem stály i po cestě směrem k autobusovému nádraží. Jenže když jsem prodejce s občerstvením kontaktoval, tvrdili, že do první vlny spadají i oni. A že za těchto podmínek nemají příliš zájem dorazit. To se samozřejmě může odrazit i na akcích v dalších městech, nejen Bučovicích," poukázal Šarman.

Například ve Slavkově u Brna prý ale podobné problémy neřeší. A zatímco v Bučovicích mají z menšího zájmu prodejců obavy, ve třetím největším městě Vyškovska už před týdnem přestali přijímat přihlášky. „A to jsme teprve před měsícem dali výzvu, aby se nám na předvánoční jarmark na vzpomínkových akcích začali hlásit. Jsme přesvědčení, že trhovci jsou z elektronické evidence tržeb stále vyčlenění. Jediné, co tak řeší, jsou přísnější pravidla kvůli pančovanému alkoholu," zmínila mluvčí města Veronika Slámová.

Jak s účtenkami
Zákazníkovi, který zaplatí hotově, kartou nebo poukázkami, je prodávající povinný vystavit účtenku. Kupující ovšem nemá povinnost ji převzít. Na rozdíl od Itálie nebo Chorvatska nebude za její odmítnutí pokutovaný.

Jak ale Šarman poukázal, mezi lidmi stále koluje informace, že zavedení elektronické evidence tržeb od 1. prosince pro stánkaře s oblečením nebo třeba keramikou skutečně platit nebude. „Ale pro ty, co budou mít potraviny, ano. Je to problematické. Zdá se mi, že ani finanční správa nemá moc jasno," uvedl Šarman.

Zástupkyně mluvčího pro Generální finanční ředitelství Linda Paterová připustila, že se systém neustále vyvíjí.

Ale už nyní je podle ní jasné, že ti, co prodávají třeba kávu do kelímku, klobásu na tácek, případně pražené oříšky, spadají do třetí kategorie, kde se evidence bude zavádět od 1. března 2018. „Jen v případě, že by stánkař měl stoly a židle a občerstvení podával do hrnečku nebo na talíř, spadne do první kategorie s termínem letošního 1. prosince. Protože jde o takzvaný restaurační typ," vysvětlila Paterová s tím, že klasifikace už se měnit nebude.

Právě majitelé restauračních provozů se od úterka můžou na zavedení novinky připravovat. Byl spuštěný pilotní provoz evidence tržeb. Pravděpodobně jako jeden z prvních v Bučovicích se do něj zapojí právě Šarman, který vlastní bistro. „Pokladnu už mám, instaluji do ní informace a dnes spustím její provoz. Čas do prosince využijeme, aby se s ní naučil personál pracovat a abychom vychytali mouchy. Jde to stihnout, věděli jsme vše dlouho dopředu. Jenže účetní, která spravuje více firem, říkala, že jsem v okolí první, kdo si pokladnu pořídil," zmínil Šarman.

ZDRAŽENÍ NEPLÁNUJÍ

Ve Vyškově to pak nejspíš byli majitelé restaurace Chalupa u městské brány. „Nevyčkáváme, pokladnu už máme půl roku. Nyní stačí jen nahrát systém pro evidenci. Pak už na ní spustíme provoz. Mělo by to být do týdne," sdělila za restauraci Anna Vašíčková, která má proces na starosti.

A zatímco někteří poukazují, že kvůli pořízení systému budou muset zdražit, zákazníci vyškovské restaurace prý obavy mít nemusí. „Nákladné to je, ale stejně bychom se koupi nové pokladny nevyhnuli. Potřebovali jsme nový systém a už při výběru jsme současně zvažovali, že by mohla evidence tržeb přejít v platnost. Samozřejmě nás to finančně zatížilo, pořízení vyšlo na zhruba pětadvacet tisíc a navíc se platí měsíční paušály. Ale zatím se to na vyšších cenách nepromítne. Vše pak vyhodnotíme až na konci roku," řekla Vašíčková.

Zásadní problém s pořízením systému a odváděním elektronických tržeb nemají. Výhrady mají spíš k jeho propagaci. „Jsme dvacet let na trhu a patříme mezi ty poctivé. Ale vadí nám celý humbuk a reklamní spot, který se tváří, že dosud všichni hospodští okrádali lidi a kvůli tomu nevznikají nemocnice a učitelé mají nižší platy. To nám přijde velmi diskriminační. Je to špatně uchopené, ze všech hospodských dělají potencionální zloděje," poukázala Vašíčková.