Loňský rok se vydařil především v brněnské zoo. „Zaznamenali jsme největší návštěvnost od roku 1989, kdy k nám přišlo 251 tisíc lidí. Loni to bylo jen o tři a půl tisíce méně," řekla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Výjimkou byl podle ní rok 2008, kdy návštěvnost pokořila třísettisícovou hranici. Díky mláďatům ledních medvědů, kteří se tam narodili. Tržba ze vstupného do brněnské zoo přesáhla šestnáct milionů korun.

Loňskou návštěvnost si pochvaluje také Zoo Hodonín. „Přišlo k nám zhruba stejně lidí jako v předešlém roce. Takže jsme loni skončili v plusu desítek tisíc korun," uvedl ředitel hodonínské zoo Martin Krug.

Doplnil, že zahrada je nezisková organizace. „To znamená, že nikdy nemůže vyžít ze zisku. Je to jen částečná soběstačnost vzhledem k příspěvku zřizovatele," sdělil.

Stejná je situace v Zooparku Vyškov, který je spojený s tamním Dinoparkem. „Hospodaření míváme vyrovnané. Loni nás navštívilo bezmála 170 tisíc lidí," uvedla investiční referentka Zooparku Vyškov Dagmar Nepeřená.

Infografika zoo

Podle ní se zoo zaměřuje hlavně na užitková zvířata, například na různé druhy králíků nebo slepic. „Letošní novinkou bude expozice nutrií a výměna pokladního systému, která umožní i platbu kartou," vyjmenovala Nepeřená.

Návštěvníci zoologické zahrady v Brně se zase mohou těšit na nové expozice. A pokud půjde vše hladce, tak i na mláďata medvěda ledního. „Medvídci přitahují pozornost od svého narození v listopadu. Přesto, že jsou ještě zavření v porodním boxu s matkou, zvedají návštěvnost. Prozatím jen tu internetovou," podotkla mluvčí Brindzáková. Na webových stránkách zahrady je totiž on-line kamerový přenos z boxu s medvíďaty.

Do zoo v Brně často jezdí například Miroslava Obrusníková. Nelíbí se jí parkování u zahrady a její hlavní vstup. „Jezdím do zoo autem, protože to mám daleko. Se stáním je ale vždy problém," uvedla.

Podle ředitele brněnské zahrady Martina Hovorky se to brzy změní. „Ještě letos začneme stavět nové parkoviště a opravovat vchod. V plánu máme rozšíření na devětašedesát míst pro auta a tři pro autobusy. Město za nový vstup zaplatí třiapadesát milionů korun," uvedl Hovorka.

Vyškovská a hodonínská zoo kromě oprav usilují také o členství v mezinárodních organizacích. „Přihlášku do Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií jsme podali loni. Odpovědí jsou jednání, která vyvrcholí návštěvou odborné komise. Ta prozkoumá a vyhodnotí situaci v naší zoo. Členství v této asociaci je hodně prestižní," sdělil ředitel hodonínské zoo Krug.

Doplnil, že hodonínská zoo je už nyní plnohodnotným partnerem řady evropských zahrad.

Vyškovský zoopark je součástí Unie českých a slovenských zoologických zahrad. „Díky tomu víme, na koho se obrátit, když něco potřebujeme. Bez unie by bylo všechno složitější," uvedla referentka zooparku Nepeřená.

bošovičtí mají papoušky jako jediní

Nové druhy amazoňanů jamajských pořídila v uplynulém roce Papouščí zoologická zahrada v Bošovicích na Vyškovsku. Podle její ředitelky Hany Škrhákové Pádkové jde o jedinou zoo v republice, která tento druh papoušků vlastní. Zahrada otevírá 1. března a lidé v ní mohou obdivovat zhruba stovku ptáků. „V lednu nám zahnízdily i některé druhy arating a už se dokonce vylíhla i mláďata, která budou také k vidění," láká ředitelka, která se pochlubila loňskou desetitisícovou návštěvností.