Zájemci v areálu najdou ještě letos nová lákadla. „Usilovně pracujeme na výstavbě expozice psů dingo. Její otevření pro návštěvníky plánujeme do konce června. Na dalších místech ještě provádíme drobné úpravy,“ informovala ředitelka zoo Dagmar Nepeřená.

Zároveň už sčítá ztráty. „Poslední uzavření trvalo půl roku bez čtrnácti dní na začátku prosince. Ztrátu na vstupném za tuto dobu odhadujeme na tři miliony korun,“ sdělila Nepeřená.

Slavný fyzikální snímek, který je důkazem Einsteinovy obecné teorie relativity, omladili vědci z brněnské techniky a Slezské univerzity v Opavě.
Slavné zatmění Slunce: brněnští vědci obarvili Einsteinův snímek z roku 1919

Od začátku krize to je celkem zhruba pět a půl milionu. „Očekáváme dopady na rychlost oprav a investic. Péči o zvířata to nesmí ohrozit,“ ujistila ředitelka.

Opice se předvádí

Donedávna se o zvířata v zoo starala také zooložka Dana Hyláková. „Většina znovuotevření vítá. Týká se to zejména ovcí, koz a letošních mláďat na „Babiččině dvorečku“, která mají přímý kontakt s návštěvníky. Opice a poloopice zase na zájemce reagují tím, že se předvádí, doráží na pletivo a vyžadují si svoji pozornost“ popisovala Hyláková.

Velbloudi, lamy a pštrosi pak podle jejích zkušeností přicházejí k hrazení, kde čekají na pamlsek v podobě zakoupeného krmení. „Ale i ostatní zvířata, která na příchod každého návštěvníka nereagují, určitě jeho přítomnost vnímají,“ dodala Hyláková.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie.
Patnáct milionů pro kostel v Bučovicích: farnost zrenovuje staré varhany

S ohledem pokračujícího uzavření vnitřních prostor, období mimo hlavní sezonu a chybějícím školním exkurzím, očekávají provozovatelé dvě stě návštěvníků denně při pěkném počasí. „O víkendech počítáme kvůli otevření DinoParku s nárůstem k tisícovce denně. Do parametrů se vejdeme, rezervace zatím nezavádíme a jsme připraveni upravit režim při jakékoliv změně situace. Jsme už ale optimisté v očekávání dalších rozvolnění,“ zdůraznila Nepeřená.

ZOO PARK Vyškov vznikl v roce 1965 a je zaměřen především na chov domácích a hospodářských zvířat z celého světa. V současné době jich v něm mají 1197 ve 123 druzích nebo plemenech.