Venčila jsem svého poloslepého a polohluchého psa. V tu dobu jel kolem po cyklostezce mladý chlap s rotvajlerem na vodítku. Můj pes se k nim kulhavým klusem vydal. Tak začíná facebookový příspěvek znojemské zpěvačky country skupiny Květinka Pavly Valové. Příběh, který sdílely za dva dny desetitisíce lidí, pobouřil Znojmany i obyvatele v celé České republice.

Muž s rotvajlerem jejího starého mazlíčka zkopal, sama skončila s modřinami na obličeji.

Koupaliště. Ilustrační foto.
Topící se člověk? Lidé raději dělají, že ho nevidí

Agresor měl ženu napadnout v pondělí ráno v lokalitě Kolonka, když byla na procházce se svým psem. „Byli jsme na trávníku, s košem na volno. Art už nemůže dobře chodit,“ sdělila na Facebooku Valová.

Dodala, že když se starý pes blížil k mladíkovi, muž seskočil z kola a sundal psovi koš. „Čekal, až k němu Art dopajdá. Šla jsem k nim a volala, že to je dobré, že můj pes je už starý a nic neudělá. V ten moment začal ten chlap do mého psa kopat,“ popsala začátek incidentu Valová.

Žena se k muži rozběhla. „Zacvakla jsem Arta na vodítko a druhým koncem jsem přetáhla přes čumák rotvajlera, který na nás cenil zuby, cloumal s vodítkem a vrčel. Majitel mě kovovým velkým košem dvakrát vzal přes hlavu. Zůstala jsem v šoku a on sebral kolo a odjel,“ doplnila napadená s tím, že incident bezprostředně oznámila policii.

Strážci zákona se případem už zabývají. „Vyšetřujeme ho jako přestupek proti občanskému soužití,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Jako zbabělost hodnotí napadení zpěvačky kolega ze skupiny Květinka Jaromír Fiala. „Fyzicky napadnout ženu je pod úroveň psychicky zdravého chlapa,“ konstatoval.

LAVINOVÁ ODEZVA

Napadená Deníku Rovnost řekla, že netušila, jakou lavinu zveřejněním případu na Facebooku spustí. „Volali mi novináři, zastupovat mne chtěli právníci z Prahy. A těch diskusních příspěvků pod textem… Většina lidí mě podpořila,“ dodala Valová.

Podle chovatele psů Martina Rešky se především muž s rotvajlerem měl zachovat úplně jinak. „Za prvé měl dámu vyzvat, aby si svého psa pohlídala. A pak by si měl podržet své zvíře a zabezpečit, aby se k sobě psi nedostali. A zklidnit celou situaci do doby, než by byli daleko od sebe,“ nastínil.

Smrtí psa skončilo drama v centru Znojma před rokem. Lovecký pes tam v jedné ulici, kde si běžně hrají děti, zaútočil na psíka, kterého venčila jeho majitelka na vodítku. Vážně zraněné zvíře musel veterinář utratit. Loni ve Znojmě napadli psi jiného psa či člověka celkem třikrát.