Předchozí
1 z 9
Další

Brněnský kulturní život zpestří koncem července festival Pop Messe plný alternativní hudby, o dva týdny později na něj navážou tradiční Hrady CZ na hradě Veveří. Výlet za hudbou tak lidé mohou spojit rovněž s projížďkou po Brněnské přehradě.

Lidé si při festivalu Hrady.cz k hradu Veveří přijeli poslechnout oblíbené kapely.Léto na jihu Moravu ovládnou festivaly.Zdroj: Tomáš Šnírer

A jak to bude ve zbytku kraje? Na jižní Moravu přijedou hvězdy světového formátu. Zábavu nenabídnou jen zpěváci. Můžete se těšit také na gastronomické nebo, pro jižní Moravu typické, vinařské zážitky a mnoho dalšího. Na dalších stránkách si projděte seznam rozdělený dle jednotlivých okresů. Stačí kliknout na tlačítko "Další" vpravo nahoře.

BRNO

Na třetí ročník brněnského festivalu Pop Messe zavítají 28. a 29. července interpreti jako Spiritualized, Gilla Band, Tommy Cash, Kokoko! a řada dalších. Novinkou jsou v letošním roce jednodenní vstupenky, pořadatelé současně zvýšili počet pokojů k ubytování na kolejích brněnské Mendelovy univerzity. „Pro ty, kdo nemají čas být na festivalu oba dva dny, máme připraveny vstupné na jeden den. Je pro nás důležité, aby festivalovou atmosféru mohl zažít každý, kdo po tom touží,“ vysvětlil Radek Babička z marketingového týmu.

Hned o dva týdny později rozezní areál hradu Veveří hudba nejrůznějších žánrů. Návštěvníci tam zavítají na každoroční festival Hrady CZ, poslechnou si například Kabáty, Tomáše Kluse, Majka Spirita nebo populární kapelu Kryštof. Ubytování najdou především pod vlastními stany kolem hradu. Za základní dvoudenní vstupenky pro jednu osobu zaplatí zájemci na místě 1900 korun, v předprodeji však vstupné pořídí levněji. „Pojedeme už pátý ročník, i když se kapely někdy opakují, nevadí nám to,“ těšila se na festival Brňanka Klára Janulková.

Skupina kabát zahrála v rámci svého turné Cirkus Kabát v Plzni. Koncert probíhal v cirkusovém šapitó.Skupina kabát zahraje na festivalu Hrady CZ v areálu hradu Veveří.Zdroj: Deník/Veronika Zimová

BLANENSKO

Vlna gastronomie zpestří 16. až 18. června boskovický zámecký skleník, kam zájemci vyrazí na tradiční Food Fest Boskovice. Je libo vietnamské závitky plněné masem a zeleninou, nebo spíše pořádný kus masa? O jídlo nebude v polovině června v Boskovicích nouze. Organizátoři současně plánují doprovodný hudební program, návštěvníci však musí, podobně jako v ostatních případech, počítat se vstupným. Cena za lístky na boskovický gastronomický festival začíná na pěti set korunách.

Již skoro tři desetiletí k Boskovicím na Blanensku neodmyslitelně patří Festival pro židovskou čtvrť. Během čtyř červencových dnů vstřebají návštěvníci v amfiteátru letního kina hudbu nejrůznějších žánrů, zavítají do zmíněného zámeckém skleníku, synagogy či na panský dvůr. Chybět nebudou ani divadelní představení v kulisách boskovického hradu. „Není to jen o hudbě. To mě na tom baví. Když se mi oželí koncerty, jdu na divadlo,“ zamyslela se třeba Barbora Souček. Za vstupné lidé zaplatí šest set korun a více.

Boskovice si o víkendu užívaly a vychutnávaly další foodfest.Vlna gastronomie zpestří boskovický zámecký skleník, kam zájemci vyrazí na tradiční Food Fest.Zdroj: Monika Šindelková

BŘECLAVSKO

V podobném duchu se ponese také festival nepopulární hudby MikuLOVE, který se v Mikulově na Břeclavsku uskuteční koncem prázdnin, konkrétně 25. a 26. srpna. Nákup vstupenek na místě vyjde zájemce na 1590 korun. „Dějištěm festivalu se již potřetí stane nově zrekonstruovaný amfiteátr letního kina v Mikulově, přilehlý park a další místa v historickém jihomoravském městě. Návštěvníkům bude k dispozici stanové městečko a veškerý festivalový servis včetně občerstvení,“ vyjmenoval za pořadatele Jiří Sedlák.

Jubilejní desátý ročník Slavností Břeclav nabídne návštěvníkům kromě množství kapel i pivní speciály. Na dvou pódiích se 9. a 10. června vystřídají hned dvě desítky interpretů. Premiérově pak na slavnostech vystoupí skupina Chinaski. Rockery potěší kapela Škwor, která u příležitosti pětadvaceti let od svého založení odehraje prodloužený osmdesátiminutový koncert. „Desáté narozeniny oslavíme ve velkém stylu. Rybičky 48 přijedou s monstrózní show a Pokáč mimořádně s kapelou. Kromě toho jsme rozšířili gastro zónu, přidali pivní speciály a zvelebili kemp,“ lákal nejen Břeclavské organizátor Jan Svoboda.

Pro pivní fajnšmekry připravili pořadatelé třicet druhů piv z patnácti pivovarů. Zónu pivních speciálů zastřeší Pivovar Lednice, který pro jubilejní ročník uvařil festivalovou desítku. Hlavním pivem slavností však bude stejně jako loni Bitr, nejvíc hořké pivo v historii pivovaru Starobrno. Kromě ochutnávek si ale nadšenci v pití piva rovněž zasoutěží. Zvýhodněné vstupné pořídí zájemci do 8. června, na místě pak za dvoudenní vstupenku zaplatí 1399 korun.

ChinaskiJubilejní desátý ročník Slavností Břeclav nabídne skupinu Chinaski.Zdroj: Hrady CZ

HODONÍNSKO

Ne všude ale zůstaly ceny vstupného stejné jako v uplynulém roce. Kvůli bohatšímu programu a většímu počtu zúčastněných vinařů si letos lidé na festivalu Mezi Sklepy za vstupenky připlatí. „Zatím máme potvrzených asi o pětapadesát vinařů víc, takže zhruba o dvě desítky více otevřených sklepů. Oproti loňsku jsou jiné samozřejmě kapely, abychom neopakovali stejnou hudbu. Vstupné jsme zvýšili o dvě stě korun,“ vyčíslil za pořadatele festivalu Zdeněk Kintr.

Do vinných sklepů v Mutěnicích na Hodonínsku vyrazí zájemci už 16. a 17. června, základní vstupné pořídí od 790 korun. Kromě jihomoravského vína zpestří program koncerty kapel Monkey Business či Wohnout. Náročnější konzumenti mohou zvolit takzvanou golden ticket vstupenku, která jim po dobu dvoudenního festivalu zajistí neomezenou ochutnávku. První zářijový víkend pak jedlíci ze všech koutů Hodonínska zavítají na Burger Street Festival, který se uskuteční přímo v krajském městě.

Monkey BusinessMonkey BusinessZdroj: Deník/Iva Najďonovová

VYŠKOVSKO

Hvězdy světového formátu rozezní v polovině července Slavkov u Brna. Po loňském koncertě Stinga letos do slavkovského zámeckého areálu zavítají Deep Purple a Hollywood Vampires. Návštěvníci si tak na vlastní uši poslechnou legendárního Alice Coopera nebo Johnnyho Deppa. Kvalitě interpretů odpovídá v letošním roce i výše vstupného, základní dvoudenní vstupenky vyjdou posluchače na bezmála tři a půl tisíce korun. „Za mě je to ještě dobrá cena, protože stejné peníze zaplatím někdy jen za jeden koncert. Přitom v tomto případě budou minimálně dva,“ nechal se slyšet fanoušek Martin Höss.

Na své si ještě před začátkem prázdnin přijdou rodiny s dětmi, které 10. června vyrazí do slavkovského zámeckého areálu na takzvaný Bezva Fest. Rodinný program nabídne několik konkrétně zaměřených zón, mimo jiné část zaměřenou na krásu, chlapáckou zónu nebo oblast povolání. Chybět nebudou ani koncerty interpretů pro děti, po osmé večer završí víkendovou akci zpěv někdejšího účastníka show SuperStar Bena Cristovaa.

Johnny DeppJohnny Depp dorazí na Vyškovsko.Zdroj: archiv

ZNOJEMSKO

Dokonce dvoutýdenní festival čeká od poloviny července Znojmo, kde si tamní obyvatelé vychutnají již devatenáctý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Jednou z letošních novinek je dobrodružný koncert na vodě nebo koncert přímo na někdejším hraničním přechodu. „Nečekaných míst pro poslech klasické hudby bude dost. Zakládáme také nový dlouhodobý festivalový projekt, vznikla totiž Capella Sebastiana, která hudebně ztvární výsledek muzikologického bádání v archivech týkajících se Znojma,“ prozradil Deníku prezident festivalu Jiří Ludvík.

Ačkoliv pořadatelé některé ceny vstupného ponechali stejné jako v loňském roce, u řady z nich reflektovali podle svých slov výjimečnost umělců, které na čtrnáctidenní festival pozvali. „Oproti předchozím letům jsme tedy výši vybraných vstupenek mírně pozměnili,“ přiznal Ludvík. Nejlevnější lístky pořídí nejen Znojemští od 225 korun, řada festivalových koncertů je nicméně pro návštěvníky zcela zdarma.

Hudbu s koupáním ve Vranovské přehradě spojí nadšenci, kteří 4. a 5. srpna zavítají na šestý ročník Přehrady FESTu. Prázdninová série odstartuje právě ve Vranově nad Dyjí, kde se původní festival zrodil. „Před šesti lety jsme začali s Přehradami ve Vranově, přezdívaném také Moravský Jadran. Postupně se nám podařilo vybudovat koncept akcí na krásných místech, kde se aktivním odpočinkem baví celé rodiny,“ pochvaloval si organizátor Jaroslav Šafarik.

Pohodovou atmosféru zajistí na plážových pódiích skupina Wohnout s notoricky známými písněmi jako Svaz českých bohémů, slovenští rockeři Horkýže slíže nebo kapela UDG s hity Hvězdář či Někam ven. S texty, jež baví všechny generace, dorazí písničkář Pokáč. „K dispozici budou veslice, kanoe, kajaky a další plavidla, odvážnější vyrazí s instruktorem na plavbu jachtou,“ lákal hosty Šafarik. Základní dvoudenní vstupenku pořídí návštěvníci za necelých devět set korun.

PokáčS texty, jež baví všechny generace, dorazí písničkář Pokáč.Zdroj: Deník/Luboš Jeníček

Festivalové léto v Jihomoravském kraji

Brno
Pop Messe: Brno, 28. a 29 července, dvoudenní vstupné za 2200 korun
Hrady CZ: Brno, 11. a 12. srpna, dvoudenní vstupné na místě za 1900 korun

Blanensko
Food Fest Boskovice: Boskovice, 16. až 18. června, vstupné od 500 korun
Festival pro židovskou čtvrť: Boskovice, 6. až 9. července, vstupné od 600 korun

Břeclavsko
Slavnosti Břeclav: Břeclav, 9. a 10. června, dvoudenní vstupné na místě za 1399 korun
MikuLOVE: Mikulov, 25. a 26 srpna, dvoudenní vstupné na místě za 1590 korun

Hodonínsko
Festival Mezi Sklepy: Mutěnice, 16. a 17. června, vstupné od 790 korun
Burger Street Festival: Hodonín, 1. až 3. září, vstupné zdarma

Znojemsko
Hudební festival Znojmo: Znojmo, 14. až 30. července, vstupné od 225 korun
Přehrady FEST: Vranov nad Dyjí, 4. a 5. srpna, dvoudenní vstupné za 890 korun

Vyškovsko
Bezva Fest: Slavkov u Brna, 10. června, vstupné na místě za 699 korun
Slavkov Open: Slavkov u Brna, 15. až 17. července, dvoudenní vstupné za 3490 korun