Většině lidí se nedaří cvičit doporučovaných 150 minut týdně. Alespoň nějaký pohyb je však lepší než žádný, tvrdí vědci z Cambridgeské univerzity. Britské zdravotnictví NHS doporučuje, aby se lidé každý týden 150 až 300 minut věnovali fyzické aktivitě, která zvedá tep, nebo 75 až 150 minut týdně intenzivnímu cvičení, při kterém se zadýchají.

Tým vědců analyzoval stovky předchozích studií o přínosech fyzické aktivity a dospěl k závěru, že i polovina doporučeného pohybu může zabránit každému dvacátému kardiovaskulárnímu onemocnění a skoro každému třicátému případu rakoviny.

V praxi se jedná o 75 minut pohybu týdne v podobě rychlé chůze, jízdy na kole, chození po horách, tance či tenisu. To znamená 11 minut denně.

I ve staří by se lidé měli snažit být aktivní. Ilustrační snímek
Jak si udržet kondici ve stáří? Seniorka cvičí a tancuje, lenoší jen o víkendu

„Měli byste cítit, že se hýbete, vaše srdce bude bít rychleji, ale nebudete mít nutně pocit, že se zadýcháváte,“ říká vedoucí výzkumu Soren Brage. Podle jeho zjištění takové množství pohybu snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice o 17 procent a rakoviny o sedm procent.

Pravidelné cvičení snižuje množství tělesného tuku a krevní tlak a zároveň dlouhodobě zlepšuje kondici, spánek a je dobré pro srdce.

Přínos cvičení byl ještě větší u snižování rizika specifických druhů rakoviny, jako je rakovina hlavy a krku, žaludek a leukémie, ale menší u rakoviny plic, jater, endometria, tlustého střeva a prsu.

Chůze zlepšuje náladu a prospívá zdraví.
Češi denně ujdou přes pět tisíc kroků. Po covidu zlenivěli, tvrdí odborníci

Každému se ale nedaří cvičit po doporučovanou dobu; dva ze tří lidí uvádějí, že provozují méně než 150 minut (2,5 hodiny) méně intenzivního cvičení týdne, a méně než jeden z deseti cvičí více než 300 minut (pět hodin) týdně.

„Pokud patříte k těm, pro které je představa 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity týdně poněkud skličující, pak by pro vás naše zjištění měla být dobrou zprávou,“ říká Brage.

„Jestliže zjistíte, že 75 minut týdně zvládáte, můžete zkusit postupně zvyšovat intenzitu pohybu až na celou doporučovanou dobu,“ dodal.

Přínosy pravidelného cvičení 

Analýza v odborném časopise British Journal of Sports Medicine se zabývala předchozími výzkumy o přínosech cvičení v téměř 100 rozsáhlých studiích a téměř 200 recenzovaných článcích. Vědci vypočítali, že pokud by všichni účastníci studií cvičili alespoň 150 minut týdně, tedy po plnou doporučenou dobu, předešlo by přibližně jednomu ze šesti předčasných úmrtí.

Chůze zlepšuje náladu a prospívá zdraví.
Jak zachránit srdce? Stačí šest tisíc kroků denně, vypočítala studie

K dosažení cíle podle vědců stačí změnit jen některé návyky, například chodit do práce pěšky či jezdit tam na kole místo autem. Doporučují také, aby byli rodiče a prarodiče aktivní při hrách s potomky či vnoučaty.

NHS doporučuje dospělým také dvakrát týdně cvičením posilovat svaly. Počítá se jóga, pilates, zvedání činek, těžká práce na zahradě a nošení těžkých nákupních tašek.