Na skvělé zdravotní účinky olivového oleje jsme nedávno upozorňovali v tomto článku. A hned přišly od čtenářů ohlasy, že přeci u nás máme taky dobré oleje, tak proč tomu olivovému tak nadržujeme. Olivový olej je opravdu zdravý a obsahuje takové složení mastných kyselin, které našemu organismu hodně prospívá. Jeden z našich tradičních českých olejů se mu ale hrdě vyrovná. A kupodivu to není ten slunečnicový.
Vyznejte se v tucích:
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE
* Olej co zvládne vysoké teploty
* Získáme je pouze z jídla
* Zasloužil by si zlato jako ten olivový
* Řepkový olej ve studiích uzdravoval
* Hladiny cholesterolu jdou dolů
Zvládne vysoké teploty
„Rafinovaný řepkový olej, tedy ten obyčejný, nad kterým většina lidí ohrnuje nos, je nejvhodnějším olejem v teplé kuchyni, na pečení, restování, případně smažení, když na to přijde. Přepaluje se až kolem 210 °C,“ vysvětluje Karolína Fourová ve své Výživné knize o jídle, kterou vydala v nakladatelství Esence.
Karolína Fourová vystudovala vysokoškolský obor Výživa a potraviny a ve své knížce se snaží narovnat pokřivené prostředí sociálních sítí a médií, která podle ní přinášejí o jídle spoustu mýtů a polopravd.
Získáme je pouze z jídla
„Řepkový olej je skvělý i z nutričního hlediska, protože má nejlepší poměr nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6,“ upozorňuje Karolína Fourová. Omega 3 a omega 6 kyseliny patří ke zdravým polynenasyceným mastným kyselinám, které nezískáme jinak než z potravy. Více potřebujeme omega 3 kyselin, které lidem v jídelníčku často chybí, omega 6 kyselin naopak přijímáme někdy nadbytek.
Karolína Fourová vysvětuje ve Výživné knize o jídle, že řepkový olej je zdravější než slunečnicový.
A jak je na tom řepkový olej ve srovnání s ikonickým olejem olivovým? „Při porovnání obsahu mastných kyselin v obou olejích je na tom z výživového hlediska lépe olej řepkový,“ uvádí web Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin olejnadzlato.
U olivového oleje převládají podobně jako u řepkového mononenasycené mastné kyseliny, obsah omega 3 mastných kyselin je však v porovnání s řepkovým olejem nutričně nevýznamný. Nižší je i obsah omega 6 mastných kyselin.
Jaké složení tuku je nejlepší
V jídelníčku by měly tuky představovat 20–35 % z celkové přijaté energie. Důležité je navíc volit ty, které jsou zdravé, tedy se zaměřit na jejich složení.
Největší podíl tuků ve stravě by měly zaujímat nenasycené mastné kyseliny, bez kterých se jednoduše neobejdeme. Jejich zdrojem jsou rostlinné tuky a rybí tuk.
Méně vhodné jsou tuky s převahou nasycených mastných kyselin. Pocházejí zejména ze živočišných zdrojů, z tučného masa, z másla, včetně toho přepuštěného, ze sádla, z tučných mléčných výrobků, a také z tropických olejů – palmového či kokosovéhoo
Zdroj: Výživná kniha o jídle
Zasloužil by si zlato
Řekové nazývají olivový olej tekutým zlatem. Zřejmě by si takový název zasloužil i řepkový olej. Podle našeho předního experta na oleje a olejniny Jiřího Bráta má řepkový olej řadu nutričních předností: „Z běžně používaných olejů má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin. Z hlediska obsahu omega 3 polynenasycených mastných kyselin patří k nejvýznamnějším zdrojům rostlinného původu. Existují některé oleje, kde je obsah omega 3 mastných kyselin i mnohem vyšší, jako je například lněný, ze semen chia nebo z vlašských ořechů. To jsou však speciální druhy, jejichž cena se pohybuje na vyšší hladině a jejich použití není příliš rozšířené.“

Jak Josef Brát upozorňuje v článku, zveřejněném na stránkách společnosti STOB, v rámci legislativy USA existuje i schválené zdravotní tvrzení, což nebývá u jednotlivých potravin obvyklé. Podle tohoto tvrzení konzumace asi jedné a půl polévkové lžíce (19 g) nízkoerukového řepkového oleje denně může snížit riziko vzniku ischemické choroby srdeční vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin. Aby toto fungovalo, je ale třeba nahradit řepkovým olejem jiné tuky s obsahem nasycených mastných kyselin.
Řepkový olej ve studiích uzdravoval
Odborník na tuky také zmiňuje klinické studie v některých evropských zemích, které středomořskou stravu, obsahující olivový olej, upravovaly tak, že mezi doporučované potraviny zařadily místo olivového řepkový olej a výrobky z něj vyrobené, tedy roztíratelné tuky.
Nahrává se anketa …
„Země, kde se studie uskutečnily, byly charakteristické i vysokou konzumací másla. Zařazení roztíratelného tuku na bázi řepkového oleje se jevilo jako vhodná alternativa místo konzumace másla, aniž by se musely významně měnit stravovací návyky,“ říká Jiří Brát. Studie s upravenou středomořskou stravou byly úspěšně testovány například ve Francii a Finsku.
Hladiny cholesterolu jdou dolů
V případě francouzské „Lyon Diet Heart Study“ klesla úmrtnost u skupiny, která konzumovala upravenou středomořskou stravu s řepkovým olejem, v porovnání s kontrolní skupinou až o 70 %. V případě finské studie se u skupiny se středomořským jídelníčkem významně snížily celkový cholesterol, LDL-cholesterol a inzulinová rezistence. Také byly u lidí z této skupiny zjištěny vyšší hladiny antioxidantů v krvi.

A co Čechy oblíbený slunečnicový olej? „Kvůli složení mastných kyselin není slunečnicový olej tepelně stabilní a není příliš vhodný na smažení,“ uvádí Karolína Fourová.
„Z nutričního pohledu by ale neměl převažovat ani ve studené kuchyni. Má nevýhodný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Je proto mnohem lepší nahradit slunečnicový olej tím řepkovým.“