Když je mlha, tak je správné rozsvítit mlhovky. Důležitější jsou samozřejmě ty zadní, protože je třeba upozornit ostatní řidiče, že před nimi se nachází další vůz. Mlha samozřejmě znamená podstatné snížení viditelnosti a každému řidiči by mělo být jasné, že je v takovém případě záhodno snížit rychlost. Jenže, zatímco u nás není nijak stanoveno o kolik a na jakou úroveň, v Německu je to taxativně dáno.

Pokud totiž dohlednost klesne na vzdálenost padesát metrů a menší, má řidič povinnost rozsvítit zadní mlhová světla. A zároveň je pak povinen snížit tempo jízdy na pouze padesát kilometrů v hodině. Pokud tak neučiní, může dostat pokutu v řádu několika stovek eur. „Rozhodně bych se přikláněl k tomu, aby se podobným způsobem upravila legislativa také v Česku,“ uvádí dlouholetý expert na bezpečnou jízdu Jiří Patera.

Do dalších problémů se ti, kteří jedou do oblíbených zimních destinací, můžou dostat zejména s policisty, kteří se rozhodnou kontrolovat povinnou výbavu. Ta se leckde od té naší liší.

Chorvatsko - ilustrační foto
Motoristé v roce 2023: Do Chorvatska bez front, ale po zaplacení dražšího mýta

Například v Polsku platí i teď v zimních měsících povinnost vozit v automobilu hasicí přístroj. Totéž je nařízeno v Bulharsku, Rumunsku nebo pobalstských zemích. Do těchto lokalit ale na zimní dovolenou míří jen málo tuzemských motoristů. Třeba v Estonsku pak byste měli mít s sebou dokonce také klíny pod kola pro zabezpečení vozu parkujícího ve svahu.

Řetězy raději s sebou

Se sněhovými řetězy je to poměrně složité. Vlastně je to podobné jako se zimními pneumatikami. Vlastně je mít nemusíte, ale jen pokud budete mít štěstí a celou trasu projedete při teplotách nad nulou a po suché nebo maximálně mokré vozovce. Na určitých místech je však nutné mít řetězy ve výbavě vždy. Například v určitých lokalitách Švýcarska nebo v Itálii na dálnici vedoucí přes Brennerský průsmyk.

Také téma reflexních vest není v evropských zemích sjednocené. Ne vždy platí povinnost mít je připravené pro všechny cestující ve voze. Někde ale naopak chtějí, abyste je měli a přímo v kabině, ne někde v přihrádce pod dnem zavazadlového prostoru. Pro případ nenadálé události je určitě dobré je mít v kabině a pro úplně všechny.

Možná už během Středoevropské rallye bude známo, zda Toyota obhájí loňský mistrovský titul mezi značkami
Zaneste si do kalendářů: Přinášíme přehled motoristických akcí letošního roku

A pak jsou tu speciality: Ve Švýcarsku nejenže nesmíte antiradar, ale dokonce ani upozornění na zařízení měřící rychlost v navigaci.

Ve Francii jsou hákliví na používání handsfree sad do ucha.

V Rakousku vás budou pokutovat, pokud najdou na čelním skle onboard kameru. V této zemi se také docela důsledně kontroluje zabezpečení lyží nebo snowboardů, pokud je převážíte v kabině. Není to vysloveně zakázané, ale v takovém případě byste je měli mít ve speciálním obalu, který lze připevnit ke konstrukci vozidla. Takový lyžařský vak se dá dokoupit jako originální příslušenství té které značky. Například pro vozy Škoda je jeho cena v současnosti necelé tři tisíce korun.