Téma hovoru: migranti. „Bojíme se, jako všichni," komentuje přísedící muž situaci dvou set čtrnácti uprchlíků, které policie zadržela v noci na úterý v Břeclavi. O možném vybudování mobilního zadržovacího zařízení v Břeclavi se dozvěděl v televizi. „Je to hrozné. Za chvíli z nás udělají žebráky," obává se další z mužů. Dát za svá slova jméno odmítají.

Reakce Břeclavanů oslovených redakcí jsou většinou zamítavé. Nad přílivem uprchlíků kroutí hlavou mladší i starší. Ne všichni se však staví odmítavě. „Utíkají ze strachu 
o život," upozorňuje ředitel břeclavské charity Josef Gajdoš a vyzývá k pomoci. Pozitivní postoj zastává i Erik Svoboda z Břeclavi. „Nijak mi neublížili. Pokud se budou chovat slušně, nemám, proč se jich bát," říká mladík.

V areálu připravované poštorenské věznice je navzdory šířícím se obavám na první pohled pusto. Kamery u hlavní brány jsou však v pohotovosti. Po krátkém zachrčení se z mikrofonu ozve tázavý mužský hlas. Návštěva věznice je zamítnuta. Padne pouze informace, že uprchlíci budou ve vedlejší části.

Že se něco děje, nebo dít bude, dávají na vědomí jen policisté postávající před vjezdem do areálu. Co hlídají, však nejspíš sami netuší. „Nevím, proč tu stojím. Nic vám k tomu neřeknu," reaguje jeden z nich. Mezitím z areálu vyjíždí hasičské auto, které střídá to přijíždějící policejní.

Vzdálený hluk šířící se z prostoru věznice je nejspíš dokladem úprav terénu. Z místa, kam mají redaktoři přístup, lze vidět pouze na příjezdovou cestu. Podle zvuku se však veškerá práce odehrává o kus dále. Areál v Poštorné sloužil jako záchytné místo pro nelegální migranty už v minulosti. Před lety se měl změnit v druhou břeclavskou věznici. Nestalo se. Trestnice vyprázdnila amnestie někdejšího prezidenta Klause. Před časem nápad znovu ožil. Nyní ho částečně nahradilo takzvané detenční zařízení. O jeho definitivním vzniku v úterý rozhodli zástupci státu. Kdy a zda se tam uprchlíci skutečně přesunou, jasné není.

LENKA NEJEDLÍKOVÁ
MICHAL HRABAL