Slovenka Eva Plozceková přišla o svůj obraz U.F.O. „Mám k němu citový vztah, ale celá záležitost je mi nepříjemná a netrvám na náhradě škody,“ řekla soudkyni.

O obraz se od jeho vzniku při sympoziu Velký formát v roce 2002 nezajímala. „Byla jsem ráda, že je někde uložený. Kvůli jeho velikosti,“ dodala Plozceková.

Známý umělec Vladimír Franz vypovídal v pátek jako svědek u břeclavského soudu v případu obviněného exkastelána Michala Tlustáka.
Franz vypovídal u soudu v Tlustákově kauze. Barbarství, řekl o zničení obrazů

Další slovenská umělkyně Veronika Rónaiová vytvořila pro sympozium obraz s názvem www.markyza.krimi.sk. „Když jsme po vernisáži v roce 2002 odjížděli ze zámku, všechna díla tam visela,“ vypověděla.

U soudu se řeší i vlastnická práva ke zničeným obrazům. Podle organizátora výstavy Jana Pospíšila zůstala autorům, což v úterý svědci potvrdili.

Podle žalobce Jiřího Zemka nechal exkastelán Tlusták díla 39 umělců zničit patrně v roce 2011 při stavebních úpravách prostor, kde byly obrazy uložené. „Vznikla škoda 4,6 milionu," uvedl při zahájení hlavního líčení.

Obžalovanému Tlustákovi hrozí až tři roky vězení, vinu ale popírá. „Já ani moji podřízení jsme nenařídili likvidaci žádných historických ani současných uměleckých děl,“ vypověděl exkastelán, který správu zámku převzal v roce 2008.

Ilustrační foto.
Ceny zemědělské půdy letí nahoru. I kvůli vypočítavým spekulantům

Soud bude pokračovat v polovině dubna, kdy mají vypovídat i zaměstnanci valtického zámku.