Jedním z poškozených je i Makar, který v roce 2002 namaloval na sympoziu Velký formát dílo Iluze a realita abstrakce. I přesto, že přiznal vlastnictví obrazu organizátorům sympózia, přidal se k dalším poškozeným umělcům a požaduje náhradu škody ve výši dva tisíce eur. Na dotaz soudkyně Heleny Slunské, z jakého titulu o peníze žádá, nedokázal odpovědět. „Pokud by ovšem pojišťovna peníze vyplatila, vyvolal bych další sympózium,“ sdělil Makar. Obraz měl možnost si ze zámku kdykoliv vypůjčit na výstavu, ale kvůli velikosti díla to neudělal.

Bývalý kastelán valtického zámku Michal Tlusták u břeclavského okresního soudu. Ilustrační foto.
Příkaz ke zničení obrazů byl od Tlustáka, řekl před soudem zaměstnanec zámku

Eliška Jakubíčková přišla o obraz s názvem Ukřižování, který vytvořila na sympoziu v roce 1994. Měl rozměry 240 na 390 centimetů a skládal se ze tří dílů. Podle ní bylo podmínkou zanechání vytvořeného díla na místě. „Vnímám to tak, že dále nejsem vlastníkem obrazu,“ řekla žena u soudu. Hodnotu díla stanovila na sedmdesát tisíc korun.

Podle organizátora výstavy Jana Pospíšila však vlastnická práva zůstala autorům, což v minulých dnech většina svědků potvrdila.
Obviněnému Tlustákovi uškodilo v minulém týdnu svědectví tehdejších zaměstnanců zámku. Ti se shodli na tom, že příkaz ke zničení obrazů vydal právě Tlusták. Potvrdil to například tehdejší vedoucí oddělení zámecké zahrady Luděk Záboj, který pracuje na zámku od roku 2004. „O tom, že nějaké obrazy na zámku vůbec jsou, jsem se dozvěděl někdy v zimě před jejich zničením. Kastelán mi řekl, že jsou nepotřebné a zavazí tam. Příkaz k akci vyklizení místnosti a likvidaci obrazů jsem od Tlustáka dostal někdy na jaře,“ uvedl Záboj.

Na zničení obrazů přišel známý umělec Vladimír Franz, když si přijel v roce 2014 vyzvednout na valtický zámek obraz Madona s mravenci pro výstavu v Moravském Krumlově. Nejprve hledal sám, druhý den s hlavním organizátorem sympozia Velký formát Janem Pospíšilem.

Neúspěšně. „Viděli jsme korpus obrazů s rámy, tak jsme zajásali, ale když jsme odklopili desku, kterou byly zakryté, zjistili jsme, že plátna byla z rámů surově vyřezaná. I z těch zbytků bylo poznat, co tam původně bylo. A že to nikdo neprodal, ale že to bylo zdevastováno,“ řekl Franz.

Obžalovanému Tlustákovi hrozí až tři roky vězení, vinu ale popírá. „Já ani moji podřízení jsme nenařídili likvidaci žádných historických ani současných uměleckých děl,“ vypověděl na začátku exkastelán, který správu zámku převzal v roce 2008.

Podle obhajoby není jasné, kolik obrazů ze sympozia ve Valticích bylo. „Neměli jsme podepsanou žádnou smlouvu nebo doklad. Obrazy jsme pak dohledávali jen podle katalogu sympozia,“ poznamenal Tlusták.

Soud pokračuje v pátek.

Bývalý kastelán valtického zámku Michal Tlusták u břeclavského okresního soudu. Ilustrační foto.
Kauza 58 zničených obrazů: na zámku zmizelo i U.F.O., Tlusták vinu dál popírá