Případem se zabývá okresní soud v Břeclavi.

"Neoprávněně si vyplácely odměny a obci způsobily značnou škodu. U Daniely Řezáčové přesahuje pět set tisíc korun, u Vladimíry Hyclové do pěti set tisíc," sdělil státní zástupce Jiří Zemek.

Minařík se v roli svědka představil poprvé, v předchozích stáních čelil žalobě stejně jako dvojice žen. Nejvyšší soud už dříve jeho vinu, že o vyplácení peněz věděl, odmítl.

„Paní Řezáčová se aktivně zapojovala do dění v obci, protože rozuměla financím. Já jsem povoláním strojař, takže jsem v tomto důvěřoval jí a paní Hyclové. Řešil jsem spíše věci technického rázu a administrativu měly na starosti ony," říkal Minařík.

Obě obžalované vypovídat odmítly, stejně jako dcera Řezáčové, která na úřadě pracovala. Mluvit nechtěly ani poté, co vyšly ze soudní síně. Soudce po Minaříkově výpovědi stání odročil na duben, kdy se v roli svědků objeví současný první muž Přítluk Stanislav Ludvík a hospodářka.

Ludvík se už v dřívějším rozhovoru pro Břeclavský deník vyjádřil, že po ženách bude chtít, aby peníze vrátily zpět do obecní pokladny a je kvůli tomu připravený svědčit. „Není přece možné, aby jim něco takového prošlo. Důkazy jsou poměrně přesvědčivé," zmínil Ludvík.

Žalobce je ve čtvrtek komentovat odmítl. „K jednotlivým důkazům se vyjadřovat nebudu, nicméně jsem přesvědčen, že jich máme dostatek, aby obě ženy byly uznány vinnými," sdělil Zemek.

Obhájce Řezáčové Rudolf Maňoušek přesto věří, že se mu podaří ochránit bývalou místostarostku před trestem. „Obžaloba považuje výpověď pana Minaříka za klíčovou. Můj názor je ale ten, že nic nového nepřinesla. Vypovídal stejně jako v době, kdy byl obviněný. Ačkoliv bylo asi očekáváno, že půjde o zásadní průlom, podle mého názoru to tak nebylo. Věřím, že uspějeme," uvedl Maňoušek.

Více v pátečním vydání Břeclavského deníku