Sadař z Břeclavska přišel před pár dny o metrák zralých meruněk. Vyčíslená škoda však byla jen dva tisíce korun. Moc málo na to, aby zloději, tedy pokud se jej vůbec podaří vypátrat, něco hrozilo. Sadaři i zelináři v kraji se proto shodují, že ztráty přestávají policistům hlásit. „Jednou jsme krádež na policii ohlásili. Ale stejně nic nevypátrala. Pro nás to bylo jen papírování a běhání navíc, které stejně nikam nevedlo,“ podělil se o svou zkušenost majitel vocnářství z Moravského Žižkova na Břeclavsku Josef Buzrla. Hospodaří na asi dvanácti hektarech půdy.

Krádeže ovoce a zeleniny, při kterých nevznikne škoda vyšší než pět tisíc korun, se podle policejní mluvčí Kamily Haraštové hodnotí pouze jako přestupek. „Policie může uložit pokutu do deseti tisíc, nebo postoupit případ k dořešení správnímu orgánu. Zde hrozí za přestupek proti majetku sankce až do do padesáti tisíc,“ vyčíslila Haraštová.

Usazování lávky přes řeku Moravu spojující Slovanské hradiště v Mikulčicích a slovenské Kopčany. Léto 2019.
Stomilionová lávka přes řeku Moravu spojuje sousedy i památky Velkomoravské říše

V případě, že se jedná o vyšší škodu než pět tisíc korun, jde o trestný čin. „Za těchto okolností může soud uložit i trest odnětí svobody,“ upozornila Haraštová.

Krádeže na jižní Moravě
- Zloději si vyhlíží neoplocené a nehlídané pozemky.
- Při škodách do 2 tisíc korun jde o přestupek. Při škodě do 5 tisíc hrozí pachateli pokuta až 50 tisíc korun. V případě, že jde o škodu nad 5 tisíc, jedná se o trestný čin. Viník riskuje i pobyt za mřížemi.
- Nejvyšší škody páchají zloději na vinicích. V roce 2016 způsobila organizovaná skupina ztrátu 80 tisíc, za noc posbírala 4 tuny hroznů.

Nenechavci se neštítí vykopat řádek brambor, vytrhat cibuli a česnek, nebo očesat strom plný meruněk a třešní. „Bydlím v bytě a nemám zahradu. Když je sezona třešní, sbalíme se s dcerami a jdeme na ně. Každý rok si pak zavaříme asi padesát velkých sklenic, které přes zimu sníme,“ přiznal například muž z Blanenska, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná.

Na zloděje vyzráli v Těšeticích na Znojemsku. Tamní podnik Pomona, který hospodaří na víc než dvou tisících hektarů půdy, zaměstnává hlídače. „Jeho služby využíváme hlavně přes noc. Má s sebou tři psy, takže si málokdo troufne. Navíc co jde, to máme oplocené. Z ovoce pěstujeme na 140 hektarech prakticky všechno. Nektarinky, meruňky, broskve, jablka i hrozny,“ vyjmenoval vedoucí sadů a vinic Pomony Těšetice Karel Bobek.

Printscreen obrazovky podezřelé aplikace SMS ParkovaCzeh.
Zaplatit parkování přes mobil? Pozor na podezřelou aplikaci, varují strážníci

Jednoznačně nejvíc se zloději podle mluvčí Haraštové zaměřují na vinice. „Loni jsme evidovali krádež šestnácti set kilogramů hroznů v katastru obce Vrbice. Vzniklá škoda byla přes osmadvacet tisíc korun. V Perné jsme zase vyšetřovali krádež nově vysazených sazenic vinné révy. Škoda přesáhla pětapadesát tisíc korun,“ připomněla případy z Břeclavska mluvčí.

IVA HAGHOFER
KATEŘINA VAJSOVÁ