Vedení radnice se ale odmítá vzdát. Využít hodlá dostupné způsoby, které umožňuje zákon. „V současné době jsme podali kasační stížnost. Musíme využít všechny možnosti, našim hlavním cílem je podniknutí kroků pro podání ústavní žaloby,“ řekl starosta Libor Kabát.

Lednickým jde především o podobu památkové ochrany, kterou považují za špatně nastavenou.

Obci a jejím obyvatelům totiž striktně omezuje například další výstavbu nebo úpravy domů. „Není možné nám zakazovat části plánu místního rozvoje absolutním způsobem pouze s odůvodněním, že jsme chráněná oblast UNESCO. To je pokrytecký přístup. Obec má ústavní právo na rozvoj a hodláme se ho domáhat. Bez nového územního plánu je rozvoj obce v ohrožení,“ uvedl Kabát.

Ilustrační foto.
Zájem cizinců o kraj? Přijelo o sto tisíc turistů více než loni

Ministerstvo kultury nesouhlasí. Podle něj je kromě výhod pramenících ze zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO nutné počítat i s povinnostmi. „Je třeba respektovat pravidla, k jejichž dodržování se zúčastněné strany dobrovolně zavazují,“ sdělila mluvčí rezortu Simona Cigánková.

Obyvatelé oslovení redakcí jsou na straně obce. Rozhořčení těžko skrýval například Pavel Čapka. „V současné době nemohu ani vyměnit okna u svého domu, aniž bych neměl předem stanovený typ, který musím použít,“ reagoval Čapka.

ADAM PAVELKA