Za výhodnou cenu si z Německa přivezl bourané auto značky BMW řidič z Brna. Opravu závad a odřenin ale v autoservisu nechtěl platit, tak auto pojistil a dohodl se s kamarádem, že zinscenují nehodu, při které se srazí. Na podvod ale přišli detektivové pojišťovny, která měla zaplatit škodu z povinného ručení.

Nehodu dostali v uplynulých dnech na stůl už jako podezřelou. „Zjistili, že takové poškození nemohlo při srážce, jak byla popsaná ve spise, vzniknout. Potvrdil to znalecký posudek i počítačový systém virtual crash, který přesně analyzuje průběh srážky," informoval na konci minulého týdne mluvčí České pojišťovny, která měla peníze vyplatit, Tomáš Zavoral.

Pokud pojišťovna má podezření, že došlo k trestnému činu, předá případ policii. Muž si tak způsobil velký problém. Za trestný čin pojistného podvodu totiž pachateli hrozí podle výše způsobené škody dva až deset let vězení. „Za loňský rok jsme takových případů řešili na jižní Moravě sedm. Ve stejném období loňského roku osm," vyčíslil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Jen Česká pojišťovna mohla přijít o víc než tři miliony korun. Škodu za téměř tři miliony korun hlásí například také statistiky pojišťovny Allianz.

Ta se v prvních třech měsících zabývala sedmadvaceti případy. „Pojišťovny vyšetřují víc podezřelých událostí než policisté. Když nevyloučí, že může jít o trestný čin, předají případ kriminalistům," konstatoval Šváb.

Nejčastěji se podle policie snaží lidé přijít k penězům právě při fingovaných dopravních nehodách. „V podvodech stále převažují auta, ale velkou pozornost musíme věnovat také škodám na domech, kde jde o desítky i stovky milionů korun. Jsou to nejen požáry, ale i například prasklé vodovodní trubky," upozornil mluvčí Allianz Václav Bálek.

Při podobných případech žádají detektivové o pomoc i hasiče. „Pokud při požáru vznikne nějaká škoda, vždy naši vyšetřovatelé zjišťují příčinu a sepíší pak obsáhlou zprávu o tom, co zjistili. Je to vlastně znalecký posudek. Když nás pojišťovna požádá, dáme jí ho k nahlédnutí," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Ne všechny pojišťovny zaměstnávají vlastní detektivy. „Mají menší pravomoci než policisté, nesmějí nikoho zadržet ani nutit ke spolupráci. Jejich práce se ale kriminalistické praxi velmi podobá. Sbírají důkazy v místě činu nebo vyslýchají svědky," uvedl mluvčí České pojišťovny Zavoral. Dodal, že asi devadesát procent pojišťovacích detektivů jsou bývalí policisté.

Při zjišťování pojistných podvodů má pomáhat i nový počítačový informační systém SVIPO. „Přes něj si pojišťovny vyměňují informace o podezřelých událostech. Odhalíme tak hlavně případy, kdy si lidé chtějí nechat zaplatit škodu u víc než jedné instituce," sdělil Bálek.

Největším pojišťovacím podvodem na jižní Moravě, kterým se brněnské soudy zabývají už několik let, je fingovaná dopravní nehoda na Ukrajině z roku 1996. Shořel při ní náklad optických vláken. Bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Pavel Minařík za to dostal letos v lednu u odvolacího senátu Vrchního soudu v Olomouci trest čtyři roky vězení. Od pojišťovny po nehodě požadoval téměř jedenačtyřicet milionů korun. Skutečná cena zboží byla ale asi dva miliony korun.

Pojistné podvody

rok 2011: 20
z toho do března 2011: 8
do března 2012: 7

běžné podvody
rok 2011: 391
z toho do března 2011: 157
do března 2012: 100

zdroj: Policie ČR