„Alkohol jsme nezjistili u žádné osoby mladší patnácti let. U starší mládeže už to bylo horší, pozitivní dechová zkouška vyšla u sedmnácti kontrolovaných. Jak u chlapců, tak i u dívek většinou přístroj vykázal nízké hodnoty alkoholu v dechu," shrnula výsledky noční akce břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Jak přiznala, policistům se většinou nepodařilo prokázat, že by alkohol nedospělým nalili přímo v podnicích. „Při dotazování, jak k alkoholu došli, většinou mladí odpovídali, že jim skleničku nebo pivo objednal starší kamarád. Nebo jim je nabídli doma rodiče," uvedla mluvčí.

Policisté společně s městskými strážníky zkontrolovali osmnáct provozoven nejen na Břeclavsku, ale také na Hustopečsku a Mikulovsku. Policejní hlídky dohlížely na veřejný pořádek, pátraly po hledaných či pohřešovaných osobách. Ale hlavně je zajímalo, zda teenageři neposedávají v nočních podnicích nad skleničkami s alkoholickými nápoji.

„U jednoho mladíka policisté zajistili rostlinou drogu. A také narazili na cizince, který u sebe neměl doklady a odmítal spolupracovat při zjišťování totožnosti. Cizince proto hlídka převezla na policejní služebnu," pokračovala Haraštová.

Při nočních kontrolách byli přítomní také zástupci orgánu sociálně-právní ochrany dětí z příslušných městských úřadů. Do zábavních podniků vyrazili společně s policisty rovněž hasiči, kteří se tam zajímali o požární bezpečnost.