Podle něj počet uhynulých zvířat postupně narůstal stejně jako četnost nalezených nástrah. Policisté pracovali se zužujícím se okruhem podezřelých. „Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim nakonec jevil starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů. Kriminalisté tak u něj provedli domovní prohlídku, při které zajistili otrávené nástrahy a nádobu s jedem. Pod tíhou těchto důkazů se jim ke kladení nástrah přiznal,“ potvrdil mluvčí.

Ilustrační snímek.
Muž v Hustopečích skočil do bazénu a zranil se. Přiletěl pro něj vrtulník

Muž se hájil tím, že se bránil kunám a liškám, kteří mu chodili na slepice a holuby. „K objasnění případu napomohla i spolupráce s Českou ornitologickou společností. Tato organizace mapuje pohyb dravých ptáků a policistům v dubnu minulého roku oznámila i nález prvního mrtvého, kriticky ohroženého luňáka červeného v tomto místě. Jejich speciálně vycvičený pes na vyhledávání jedů se potom účastnil i provedené domovní prohlídky,“ objasnil Chaloupka.

Obvinění hned z několika trestných činů obyvatel Břeclavska už čelí. Patří mezi ně přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Hrozí mu trest až šest let ve vězení.