„Jednali jsme na základě doporučení gynekologické ambulance. Podezřelá žena navštívila gynekologa před porodem. Při další návštěvě po porodu uvedla, že dítě zemřelo v nemocnici," sdělil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. Další dvě děti se narodily pravděpodobně před rokem. Policisté ženě sdělili obvinění z vraždy. Hrozí jí doživotní trest.

Matka přiznala, že všechny novorozence zabila hned po porodu. Poté je zakopala ve sklepě. „Můžeme potvrdit, že poslední dítě, které se narodilo v květnu, bylo podle poslední gynekologické prohlídky zdravé. Proto se zdál gynekologovi případ podezřelý," informoval Tržil.

Matka těhotenství tajila i před svojí rodinou. „Žena uvedla, že těhotenství skrývala kvůli své špatné ekonomické situaci," uvedl Tržil. Obviněná potvrdila, že o jejím těhotenství nevěděl ani manžel.

„Obviněná počítala s tím, že vraždy někdo odhalí. Můžeme říct, že se na to připravovala s ohledem na to, že se jednalo o opakované jednání," informoval Tržil. "Oboje těhotenství tajila. Vraždy dětí totiž plánovala," dodal.

Mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová dodala, že další informace vzhledem k trestnímu řádu policisté nemohou uvést. „S ohledem na děti dbáme na citlivost celého případu," doplnil Tržil.

Žena má další dvě děti

Přítomnost policistů v obci potvrdil Deníku Rovnost starosta Vlasatic Pavel Pekař. „Policisté přijeli do Vlasatic ve čtvrtek kolem šesté hodiny večer. O případu jsem se dozvěděl od místních. Policie mě ještě nekontaktovala," řekl v pátek dopoledne Pekař.

Důvodem smrti dětí mohla být špatná ekonomická situace v rodině. „Nevím, jestli měla zaměstnání, ale vím, že pomáhala dobrovolným hasičům. Její pětatřicetiletý manžel práci měl. Rodina bydlí v domku," sdělil Pekař. O tom, že by žena měla mít dluhy, nevěděl.

Vraždy novorozenců místní šokovaly. „Nechápeme, co ji k tak hroznému činu vedlo. Podezřelá je vlasatická rodačka, vídal jsem ji odmalička," řekl Pekař. „Nikdo z místních nevěděl, že žena čekala a porodila dvojčata," dodal Pekař.

Třicetiletá podezřelá má další dvě děti ve věku šest a jedenáct let. Starají se o ně otec a babička. „Nevím, jak to mám vysvětlit dětem. Řekl jsem jim, že maminka s námi dlouho nebude," prohlásil otec rodiny pro Českou televizi. Podle ní sociální odbor v nedalekých Pohořelicích neměl důvod rodinu sledovat. Krajský soud v Brně ale vůči rodině vedl od července loňského roku insolvenční řízení. Letos v létě soud na oba manžele vyhlásil úpadek. Matku dětí, která je hlavní podezřelou, vyslýchají v těchto okamžicích policisté.

Další případy
Prosinec 1986 - V Předměřicích nad Labem na Královéhradecku ubodal muž svoji manželku, její tři děti a svou dceru. Byl odsouzen k trestu smrti a 2. února 1989 popraven. Jednalo se o poslední vykonaný trest smrti v zemi.

Listopad 2001 - U polní cesty v katastru obce Brankovice na Vyškovsku byli ve spacích pytlích nalezeni mrtví desetiletý chlapec a jeho o dva roky starší sestra. Podle policie byl vrahem obou dětí jejich belgický švagr, jenž byl nalezen mrtev už v srpnu téhož roku.

Březen 2007 - Sedmadvacetiletá žena z Ústí nad Labem udusila své dvě malé děti - roční holčičku a tříletého chlapce. Znalci z oboru psychiatrie zjistili, že žena trpěla těžkou duševní poruchou a policie její stíhání zastavila. Soud ženu poslal do psychiatrické léčebny.

Květen 2009 - Mladá žena z Hodonínska zřejmě ubodala své dvě děti ve věku dvou a šesti let, načež se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Státní zastupitelství později stíhání pravděpodobné pachatelky zastavilo pro její nepříčetnost.

Červen 2010 - V jednom z hotelů na Chebsku zastřelil německý občan své dva syny ve věku pět a sedm let. Už předtím zavraždil ve svém domě v bavorském Himmelstadtu i svou manželku a nakonec spáchal sebevraždu.

2. září 2011 - V obci Široký Důl na Svitavsku byla nalezena těla čtyř mrtvých dětí. Za jejich vraždu uložil loni soud matce doživotní trest, letos Nejvyšší soud odmítl její dovolání. Romana Z. se stala třetí ženou, která si v ČR odpykává nejpřísnější možný trest.

18. července 2013 - Ve sklepě u domku ve Vlasaticích na Brněnsku nalezla policie těla tří novorozenců. K jejich usmrcení se přiznala matka, kterou dnes policie obvinila z vraždy. Hrozí jí až doživotí. (čtk)