„Orel byl nalezen v lese v poloze typické pozici po otravě, na břiše, s roztaženými křídly a zaťatými pařáty. Na místo byla pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny přivolána policie, která se případem zabývá. Orel je nyní na pitvě a čekáme na výsledky," uvedla v neděli odpoledne Hlubocká.

Šlo podle ní o dospělého jedince, s velkou pravděpodobností jednoho z hnízdícího páru v okolí. Ornitologové loni v kraji evidovali čtyři otravy dravců. Šlo o orla královského, luňáka červeného, káně lesní a jestřába lesního. Nejčastěji byla zvířata otrávená jedem karbofuran, který se dříve používal jako pesticid v zemědělství a je už patnáct let zakázaný. Oběťmi se staly i například kuny či lišky.

Káně lesní chycená do želez nastražených zřejmě na vydru. Případ z roku 2006.
Myslivec a chovatel holubů z Břeclavska trýznivě zabíjel dravce. Dostal podmínku

Koncem roku dostal tříletý trest vězení za trávení dravců chovatel holubů a myslivec z Milovic na Břeclavsku. Deník o události informoval. Třiasedmdesátiletý muž dlouhodobě pokládal u svého domu slepičí vejce a mrtvé holuby napuštěné právě prudce jedovatým karbofuranem.

Návnady umisťoval na trávník vedle lesní cesty, kterou místní často využívají k procházkám a venčení psů. „Jeho první nalezenou obětí byl v dubnu loňského roku luňák červený vybavený vysílačkou, která signalizovala, že se luňák už nějaký čas nepohnul z místa. Později jsme nedaleko něj našli pozůstatky dalšího luňáka, dvě mrtvé lišky a zbytky z holuba jako návnadu. Případ si převzala policie,“ informovala tehdy Hlubocká, která je specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí.

Soudkyně Okresního soudu v Břeclavi mu v polovině loňského října udělila trest vězení na tři roky s tříletým podmínečným odkladem.

V Evropské unii je držení karbofuranu zakázané od roku 2008. Jed po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích.