Ačkoliv případ ze závěru února patří spíše k těm „tradičním“, drogová scéna na jihu Moravy se mění. Pervitin ustupuje, boom zažívá marihuana. Zájem neutuchá ani o extázi. „Před lety jsme žalovali zhruba dvacet výrobců a dealerů ročně, loni jich mohla být polovina,“ sdělil státní zástupce Tomáš Foldyna.

Příčin je podle něj několik. Patří k ním odstrašující vysoké tresty, složitější dostupnost potřebných léků a chemikálií pro výrobu drog nebo úbytek uživatelů. S marihuanou je situace opačná. Shoduje se v tom policie i státní zastupitelství.

Výměna řidičáku. Ilustrační foto.
Výměna řidičáků je zdarma, přesto jich zbývá obnovit přes devět a půl tisíce

Zájem o drogy je v příhraničí obdobný. Významné zásahy ale podsvětí dostalo loni na Břeclavsku. Tamní toxitým se ve svém oboru stal elitní jihomoravskou skupinou, za což se dočkal i ocenění. Hodnota zabavených drog se dostala k třem a půl milionům korun, počet zátahů se blížil k padesátce.

Zájem o marihuanu vypěstovanou na jihomoravských polích a zahradách je také v sousedním Rakousku. „Mezinárodní prvek je znatelný, množství drogy se převáží přes hranice,“ okomentovala současnou situaci policejní mluvčí Kamila Haraštová. A žalobce Foldyna s ní souhlasí. „Zájem o českou marihuanu je v Rakousku velký,“ konstatoval.

Michaela Lamacká vede v Hodoníně charitní centrum pomáhající narkomanům s návratem do běžného života. Podle ní je znát, že zatímco před soudem se objevuje méně výrobců, uživatelů pervitinu zase tolik neubylo. „Hodně našich klientů, kteří měli problémy se zákonem, je nyní ve vězení. Letos se mají vracet. Předpokládáme, že s drogami zase začnou. Máme zkušenosti ukazující, že do toho opět spadne přibližně devadesát procent z nich,“ řekla Lamacká.

Mnozí z těch, o kterých mluvila, jsou recidivisté. Pakliže se z vězení dostanou zpět mezi narkomany, většinou podlehnou.
V souvislosti s marihuanou se nyní odborníci setkávají s mladými lidmi ve věku patnáct až dvacet let.

A jak bude vypadat nejbližší budoucnost? Lidé sledující drogovou scénu jsou v odhadech spíše skeptičtí. Úpadek zájmu o návykové látky je podle nich vyloučený. „V této problematice můžeme o příznivých prognózách mluvit jen stěží,“ zmínila se Haraštová.

S kompletně oddělenou kostí v rameni a pěti broky v těle našli dobrovolníci ze spolku Dočasky.cz psa jménem Fox.
Fox má v sobě pět broků. Kdo prozradí střelce, dostane odměnu šest tisíc