Zatímco pěstování a užívání konopí je v regionu podle policistů na vzestupu, do pozadí se dostal pervitin. Specializovaný policejní toxi tým v minulosti odhalil několik skupin, jež byly v okrese hnací silou pervitinové scény. Řada výrobců skončila ve vězení. „Mělo to svůj dopad. Nelze v žádném případě konstatovat, že pervitin na Břeclavsku vymizel, ale určitě se dostal do pozadí," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Jen loni kriminalisté prověřovali více než padesát drogových případů. Ve statistice přitom není množství řidičů, které hlídky přistihly za volantem pod vlivem.

Dříve chtěli vydělat

Vedoucí břeclavského 
K-centra spadajícího pod charitu Štěpán Žáček – i přes zadržení několika výrobců a dealerů – zásadní snížení počtu uživatelů nepozoruje. „Plus minus je to stejné jako v předchozích letech. Je ale pravda, že část uživatelů není odkázaná pouze na místní zdroje. Využívají Brněnsko či Hodonínsko. Na Břeclavsku možná poklesla lokální produkce, doplňují to však zdroje z okolí," nechal se slyšet Žáček.

Vedoucí K-centra s policisty souhlasí o vzrůstající oblibě marihuany. Droga je 
v okrese dostupnější a okolí ji více toleruje. „Toho, kdo užívá pouze konopí, společnost nepovažuje za feťáka. To je stoprocentní. Konopí se stává součástí širšího normálu," doplnil Žáček. Muž z úvodu textu potvrzuje: „Sehnat trávu je v dnešní době hodně jednoduché. Řekl bych, že i mnohem jednodušší než dříve. Ještě před pár lety na tom chtěla spousta lidí vydělávat, ale dneska už se o ni podělí mnoho z nich i zadarmo," sdělil mladík.

Stejně jako u pervitinu rozbili policisté také početné skupiny pěstující právě marihuanu. Loni dvě. Přičíst je třeba i zadržení několika menších pěstitelů. „Obliba rostliny stoupá, lidé ji pěstují nejen ve speciálně upravených pěstírnách, ale také doma na zahradách. Proto se mimo jiné kolegové v současné době zaměřují rozsáhleji i na pěstování rostlinné drogy," zmínila mluvčí Haraštová.

Návyková látka známá mimo jiné pod slangovými výrazy jako tráva nebo zelí není výjimkou ani u lidé mladších osmnácti let. V Břeclavi je známý případ třináctiletého školáka, jehož při kouření přistihl asistent prevence kriminality.