Před koncem loňského roku se jméno Jiřího Melichara, dobře známého ve Starovičkách a okolí, zčistajasna objevilo v obchodním rejstříku. Zarostlý a zanedbaný podivín, který se vždycky živil sběrem odpadů, se stal překvapivě jednatelem a jediným společníkem pražské společnosti Velantis. „Osobně si myslím, že někdo zneužil jeho dokumenty," řekl starovičský starosta Vladimír Drbola nahlas to, co si myslí mnozí.

A pokračoval. „Ať už se mu stalo cokoliv, jeho dokumenty se ztratily. Nevím, jaký je přesně postup, když se chce někdo stát jednatelem společnosti, jak dalece se co prověřuje. Ale možná je v tomto případě ve hře i zneužití plné moci. Mám zprávy, že celou věc prověřuje policie, tak snad se podaří všechny okolnosti objasnit," neskrýval Drbola pochybnosti.

Sponzor Paroubka

Melicharova koupě společnosti Velantis je o to pikantnější, že tato firma je podle Hospodářských novin jedním ze sponzorů strany LEV 21. Společnost, která se zabývá například pronájmem nemovitostí nebo stravováním, darovala straně spojené donedávna s Jiřím Paroubkem čtvrt milionu korun. Kromě sídla v ulici Elišky Krásnohorské na Praze 1 se ale Břeclavskému deníku o aktivitách firmy nepodařilo z veřejných zdrojů zjistit prakticky nic. Utajený je i telefon.

Břeclavská policie se ovšem podivnou koupí, ve které figuruje jméno zmizelého obyvatele okresu, nezabývá. „Převod měl nastat v Praze, spadá to pod někoho jiného," konstatovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Její brněnský kolega Pavel Šváb potvrdil, že Melichar stále figuruje v databázi pohřešovaných osob. „Dosud se nenašel, stále po něm pátráme," sdělil Šváb.

Při rozsáhlé pátrací akci nalezla policie poblíž starovičského tanku pouze jízdní kolo potřísněné krví. A také ruční kárku tehdy čtyřiačtyřicetiletého muže, kterého rok před záhadným zmizením srazilo auto a on poté šokoval perzonál břeclavské nemocnice devíti peněženkami.

Ve Starovičkách a okolí na něj ani po třech letech nezapomněli. „Místní i cizí se mně pořád ptají, jestli je něco nového," zmínil starosta.

Podle něj šlo o člověka známého v širokém okolí. „Lidé ho zpětně vnímají vesměs pozitivně. Nežil jako většina ostatních, ale nikomu nic špatného neudělal," zamýšlel se starosta. O majetek svérázného muže se nyní stará jeho sestra. „Dům teď vypadá líp než předtím," dodal Drbola.