„Dělají, že vybírají peníze pro hluchoněmé děti, sami si hrají na hluchoněmé, přičemž mají příslušný text na papíru. Jak jsme ale zjistili, rozumí trochu i češtině a rozhodně slyší a mluví. Jiná skupina se zase zaměřuje na čerpací stanice 
a odpočívadla, kde se snaží za vysokou cenu prodat pochybné předměty nízké kvality, jako jsou prstýnky, parfémy nebo hodinky," informoval mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Nyní se případem zabývá státní policie. „Dopadení pachatelé měli kromě podvodů 
i problém s jinými činnostmi," podotkl Novák.

I na poliklinice

Počet lidí, kteří se s podobnými případy střetávají, stále narůstá. Zvláště nyní v létě se 
v Břeclavi vyskytují více než dříve. Scénář je téměř vždy stejný. „Přijedou několika auty, rozdělí se do různých ulic. Poté nashromáždí peníze, nastoupí a odjedou o město dál," přiblížil mluvčí strážníků taktiku zahraniční skupiny, jak získat snadný výdělek.

Podvodníci se zaměřují zejména na místa, kde se soustředí větší počet lidí. „Před pár týdny obcházel jeden takzvaně hluchoněmý polikliniku," všimla si například obyvatelka Břeclavi Liba Vojteková.

Skupiny podvodníků se ukazují rovněž na nádraží, pěší zóně před gymnáziem či 
u obchodních center. Na pozoru by se před nimi měl mít každý. Oslovují kolemjdoucí bez rozdílu věku. „Snaží se oklamat prakticky všechny skupiny obyvatelstva, nejvíc však cílí na starší. Je obvyklé, že takoví lidé jsou důvěřivější," upozornil Novák.

Lidé podle něj mohou podvodníky rozpoznat podle toho, že do města jezdí auty s registračními značkami Francie nebo Německa. Problém s nevítanými hosty ze zahraničí navíc nemají jen v Břeclavi „Bohužel jsem jejich pohyb zaznamenala i v Mikulově," napsala na facebooku Martina Podrazilová.

Neetické jednání

Při snaze o dopadení záškodníků policisté žádají o pomoc. „Pachatele můžeme spatřit na kamerovém systému, nebo přímo na ulici. Jsou však velmi dobře vycvičení. Dávají si pozor a když v dáli zahlédnou nějakou uniformu, rychle se sbalí a mizí pryč. Potřebujeme pomoc lidí," požádal Novák. 
K dispozici jsou tradiční linky 156 a 158.

Jak upozornila sociální pracovnice Irina Tkačová 
z TyfloCentra zabývající se prací s nevidomými, podvodníci poškozují charitativní snahy o pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. „Je to velice nepříjemné. Vnímám to jako velmi neetické jednání. Když lidé zjistí, že byli podvedení, přestanou důvěřovat lidem z veřejných sbírek, ztratí víru v dobré věci a že někdo potřebuje pomoc. Když půjde vybírat peníze dobrovolník 
z naší organizace, člověk s takovou zkušeností mu může říct ne, protože byl v minulosti oklamán," povzdechla si.

VÁCLAV PETRŮ