Žalobě čelí Hynek Jakubíček, Jiří Špindler a civilisté Roman Samuel a Zdeněk Skryja. „Stejně jako je výjimečný celý tento případ, je výjimečná také účast státního zástupce v pozici svědka. Pro mě to bude vůbec poprvé. Jestli se nepletu, zproštění mlčenlivosti je už připravené, jasno by mělo být příští týden," oznámil okresní státní zástupce na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Krajský žalobce Marek Vagai uvedl, že ho žádná z úterních svědeckých výpovědí nepřekvapila. U ohrádky se přitom postupně střídali policisté a lidé odpykávající si trest ve vězení či vazbě. „Pana Jakubíčka znám od dětství. Byl policista a já jeho práce. O vztahu mezi ním a Samuelem toho moc nevím. Samuel tvrdil, že má za sebou policajty, ty dva jsem spolu ale nikdy neviděl. Myslím si, že spíš lhal, něco ze sebe dělal, aby ostatní zastrašil," vyprávěl jeden z mužů, kterého přivedla eskorta.

Další z vězňů odmítl vypovídat s tvrzením, že mu kvůli tomu někdo vyhrožoval. Soudkyně Helena Slunská proto četla jeho slova z přípravného řízení. Vůči těm se Jakubíček ohradil a označil je za lži.

Vyvracel například to, že měl jet společně se Samuelem do Rakouska pro rybářské vybavení. „Je přece hloupost, abych jel pro udice a poté je nechával u něj v autě," reagoval v soudní síni. Po skončení řízení ale žádost o rozhovor důrazně odmítl.

Podle dění v soudní síni měl být Samuel, jenž na Břeclavsku prodával drogy, spolupracovníkem a informátorem policistů. Žalobce je však přesvědčený, že obě strany porušily tenkou hranici, za níž už lze mluvit o trestném činu. Policisté trvají na své nevinně.

Případ se odvíjí od roku 2011, kdy do něj vstoupili vyšetřovatelé z generální inspekce bezpečnostních sborů. O podezření je informovalo vedení břeclavské policie. To se poté s Jakubíčkem rozloučilo a Špindlera postavilo mimo službu.

Velitel František Klimus se nechal slyšet, že i když byly alespoň v prvním případě důkazy přesvědčivé, ani nad jedním z podřízených neláme hůl. Počítá mimo jiné s možností, že soud místo jejich viny prokáže spiknutí lidí z drogové scény, která se chtěla zbavit nepohodlných policistů.

Soudkyně případ odročila na konec března.