S informací přišel server Echo24.cz. Ten tvrdí, že dvojice z Hustopečí je již obviněná. „V úterý zasahovala Policie České republiky ve společnosti Agrotec v Hustopečích. Zásah měl podle dostupných informací souvislost s kauzou údajných manipulací se zakázkami České pošty," potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Poté doplnil. „Policie v areálu společnosti provedla prohlídku kancelářských prostor a zajistila blíže nespecifikovanou dokumentaci. Současně jsou vyslýcháni dva zaměstnanci Agrotecu. Vedení společnosti si není vědomo žádného pochybení či žádné nezákonné činnosti," sdělil mluvčí.

Žalobkyně Bradáčová mlčí

Jaká je spojitost České pošty s hustopečským Agrotecem? Firma z Břeclavska je dodavatelem nákladních automobilů, které pohání stlačený zemní plyn. Společnosti spolu podle všeho obchodují už od roku 2006. Kriminalisté se v souvislosti s autoprovozem pošty zabývají podezřením na podlimitní zakázku.

V letech 2012 a 2013 odebral a pošta celkem 692 aut na zemní plyn od firem Agrotec, Arval, ALD Automotice a LeasePlan. „Co se týká aut na CNG, pak všechny zakázky byly zadány jako nadlimitní," podotkla mluvčí České pošty Martina Selicharová.

Vyšetřování dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Ta ve středu vzkázala, že žádné další informace zatím neposktyne.

Žalobce Zdeněk Matula o den dřív uvedl, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozšířil stíhání tří zástupců České pošty a dvou zástupců stavebních společností o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Existuje podezření, obvinění pracovali jako organizovaná skupina. Protimafiánský útvar rovněž zahájil trestní stíhání zástupců pošty a dvou zástupců obchodních společností kvůli zakázce týkající se autoprovozu České pošty. Bývalý předseda představenstva Faltýnek se do Hustopečí chystá v pátek.

Agrotec mimo jiné obchoduje se zemědělskými či stavebními stroji. Ve městě a okolí patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům. Pod křídla Babišova koncernu se podnik dostal v roce 2006. „V místě patří k předním firmám, jeho pozice je silná a divize zemědělské techniky je na vzestupu. Pro Hustopeče je to velmi důležitý zaměstnavatel," konstatoval ředitel břeclavské pobočky Úřadu práce Lubomír Marko.