„Uzavřela smlouvy o nájmu nemovitostí a zatížila pozemky věcnými břemeny, aniž by záměr schválil oprávněný orgán obce. Bývalá starostka je obviněna z toho, že jednala v rozporu se zákonem o obcích a dopustila se tak zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jí odnětí svobody v délce od šesti měsíců do tří let," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Redaktorům Břeclavského deníku se ve středu s Krutákovou, která je zároveň krajskou předsedkyni hnutí Starostů a nezávislých, spojit nepodařilo. Nezvedala mobil. V dřívějším rozhovoru však vinu odmítla.

„O dalším postupu bude rozhodnuto do třiceti dnů," poznamenal státní zástupce Jan Slaný.

„Nemohu jinak"

Kriminalisté navíc nově obvinili také zaměstnance katastrálního úřadu v Břeclavi. Hrozí mu rok vězení. Podle policistů vážně pochybil.

„Při rozhodování o povolení vkladu práv do katastru nemovitosti pominul, že smlouva včetně dodatků neobsahuje doložku osvědčující platnost jejich vzniku. Přesto posoudil, že byly splněny podmínky pro povolení vkladu a věc předal k dalšímu zpracování. Pracovník je obviněn z nedbalostního přečinu maření úkolu úřední osoby," dodala mluvčí.

Vyšetřování začalo už v roce 2010, kdy současný starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09) podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Košut zároveň žádá náhradu škody, která je v řádech milionů korun. „Myslím si ale, že soud o škodě rozhodovat nebude. Podle mého nás s náhradou škody odkáže do civilního řízení. To poté uděláme, protože jsme přesvědčení, že škoda vznikla porušením právních předpisů. Navíc nám to ukládá zákon. Jako správný hospodář musím hájit zájmy obce, jinou možnost ani nemám," sdělil Košut.

Podle něj jsou uzavřené smlouvy vypracované amatérsky. „Když se na ně podívá právnicky vzdělaný člověk, pobaví se. Jestli šlo o úmysl nebo nedbalost, bych ale ponechal na soudu. To bude jedna z nejpodstatnějších věcí, které musí zvážit," pokračoval starosta.

Zároveň připustil, že nemusí jít o jediný soudní spor. Další by mohl nastat mezi obcí a firmou, která solární elektrárnu provozuje. Košut tvrdí, že se chtěl domluvit na úpravě smluv tak, aby měly odpovídající formu a ceny. Neuspěl.

„Vedli jsme jednání, ale nevedlo k ničemu. Zvažujeme, že se na soud obrátíme i v tomto případě. Máme znalecký posudek, jak se v takových případech pohybují ceny nájmů. Navíc jsme přesvědčení, že současné smlouvy jsou neplatné," dodal neoveský starosta.