„Vyšetřovatel podal ke Krajskému státnímu zastupitelství v Brně návrh na podání obžaloby dvou obviněných příslušníků Policie České republiky a dvou obviněných civilních osob. Příslušníci byli obviněni pro spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování a přijetí úplatku. Civilní osoby pro trestný čin podplácení," potvrdila Břeclavskému deníku mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Představitelé břeclavské policie nyní čekají na verdikt státního zástupce, či případně soudce. Záleží, zda žalobce vyhoví návrhu ze strany GIBS. Poté se rozhodnou, co dále.

Prvního z kriminalistů už ale velitel František Klimus propustil v prosinci 2011. Rozhodl se tak kvůli přesvědčivým důkazům. „Druhý z obviněných policistů je od dubna loňského roku zproštěn výkonu služby," sdělila včera břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Klimuse případy překvapily. V loňském rozhovoru tvrdil, že jde o zkušené kriminalisty. Zároveň však varoval před brzkým ocejchováním obviněných mužů. „Později se klidně může ukázat, že všechno byla aktivita drogové scény, která chtěla odvařit lidi, kteří jsou na ně zaměření," uvedl velitel.

Kromě policistů čelí obvinění další dva lidé, kterým podle dřívějších vyjádření Sandorové hrozí v případě odsouzení až šest let vězení. (liv)