Únik na spotřební dani celníci předběžně vyčíslili na šestačtyřicet tisíc korun a zboží pravděpodobně zlikvidují. „Poblíž přechodu Chvalovice-Hatě celníci zastavili dodávku, ve které cestoval řidič a spolujezdkyně. V nákladním prostoru byly plastové sudy s vínem. Žena uvedla, že víno nakoupila v Rakousku pro osobní spotřebu a veze si ho k sobě do sklípku. Neměla však žádné doklady o zdanění. Navíc tisíc litrů několikanásobně překračuje limit pro osobní spotřebu, který je devadesát litrů,“ uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Další případ se stal na dálnici D2 u Lanžhota ve směru na Brno. Hlídka zastavila dodávku s německou poznávací značkou. Auto řídil Bulhar. „Na dotaz hlídky, zda převáží nějaké zboží, uvedl, že ne. Ve voze však celníci našli patnáct kartonů alkoholu s bulharskými kontrolními páskami a devětadvacet kartonů cigaret s bulharskými tabákovými nálepkami. Řidič uvedl, že je má pro vlastní spotřebu, ale žádné doklady k nim nemá. Limit pro osobní spotřebu je podle zákona o spotřební dani maximálně deset litrů lihovin a osm set kusů cigaret,“ sdělila Temňáková.

Přes 250 litrů motorové nafty, čtyřiatřicet litrů neoznačených lihovin a čtyřiašedesát kusů zboží neoprávněně označeného ochrannými známkami zajistili jihomoravští celníci v předvánočním období.
Vánoce celníků? Místo obdarování brali. Nelegální naftu, lihoviny i oblečení



Třetí případ řešili poblíž hraničního přechodu u Mikulova ve směru na Rakousko. Celníci zastavili ke kontrole osobní auto s polskou poznávací značkou. „Auto řídil Polák a jeho spolucestující byl Ukrajinec. Řidič uvedl, že cestují z Polska do Berlína a převáží si nějaké cigarety. V kufru celníci našli kromě 418 kartonů cigaret také kanystry se sto litry nafty. K převáženému zboží opět chyběly doklady,“ dodala Temňáková.