Muži, který je nyní na svobodě, hrozí za tisícové škody až pět let vězení. Podobně jsou na tom i manželé z Břeclavska. Dvaadvacetiletému mladíkovi policisté kladou vinu u čtrnácti případů. s tím, že mu u některých pomáhala jeho o deset let starší manželka. Strážci zákonu tuto dvojici dopadli poprvé v polovině prosince přímo po vykradení nákladního auta v Rakvicích. „Manželský pár ani po převzetí usnesení o zahájení trestního stíhání nezahálel a první lednový víkend jsem opět zadrželi. Vyšetřovatel je viní, že odcizili další autobaterie, a to například ze dvou pásových jeřábů, několika nákladních vozů, traktoru či bagru,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto
Hodonínští kriminalisté hledají svědky nočního napadení

Připomněla, že si dosud netrestané duo otevřelo i sklepy bytových domů, pohostinství i kotelnu obecního úřadu. „Při sečtení vzniklé škody, kterou za sebou manželé zanechali, se částka vyšplhala na více než 140 tisíc korun,“ doplnila Haraštová.

Jak uvedl odborník na zabezpečení domácnosti Ivan Pavlíček, řada zlodějů páchajících krádeže nepatří mezi typické profesionály, ale jsou to většinou amatéři, kteří chtějí rychle získat předměty, jako je elektronika, šperky či peníze . „Nezabezpečené profily na sociálních sítích společně s neuvážlivým obsahem mohou zlodějům velmi usnadnit práci, odpadá tak práce tipařům,“ upozornil Pavlíček a připomněl, že někteří lidé na Facebooku informují i o tom, že jsou na horách a vrátí se až za týden.

Jiní se naopak před zloději pojistí. „Naše pojištění se vztahuje i na případy, kdy se zloděj vloupá do sklepa nebo společných prostor bytového domu. Zahrnuje také vandalismus a to dokonce, i když zůstane viník neznámý. Také zaplatíme výjezd bezpečnostní agentury, pokud zabránil krádeži vloupáním,“ dodala za Allianz pojišťovnu Kateřina Ikráthová.

Ilustrační foto
Nebezpečné přejezdy ve Strážnici a Vnorovech ochrání závory