Znojemští policisté již řidiče sanitky kvůli řízení v opilosti obvinili. „Ve Znojmě-Příměticích jsme v šest hodin ráno zastavili přepravní sanitku. Čtyřiačtyřicetiletý řidič předložil doklady a podrobil se dechové zkoušce. Přístroj ukázal 1,32 promile alkoholu,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté muži ihned zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Dva pacienty, kteří cestovali do znojemské nemocnice, musel dopravit další řidič. „Jelikož přistižený řidič řídil opilý při výkonu zaměstnání, ve kterém je vliv návykové látky obzvláště nebezpečný, hrozí mu až tříleté vězení, pokuta a zákaz řízení,“ doplnila mluvčí.

Nemocnice reagovala rychle. „Byl to zaměstnanec naší pobočky v Krumlově, rozvázali jsme s ním poměr. Jde o velmi ojedinělý případ, protože máme nastavená náležité preventivní postupy,“ sdělil mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Řidič tramvaje a youtuber Martin Šimek
Brněnský řidič tramvaje chodí do práce odpočívat. Točením videí se baví

Podobné případy jsou výjimečné. Řidiče záchranářských sanitek jejich nadřízení přísně kontrolují. „Máme dvojí mechanismus kontrol. Každý vedoucí pracovník má za úkol namátkově na alkohol kontrolovat své podřízené. Na každém oddělení je kalibrovaný alkohol tester. Kontrolu provádí také v případě, že má podezření, že podřízený je pod vlivem alkoholu,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Druhou cestou jsou podle ní náhodné kontroly, které provádějí inspektoři provozu. „Ti mohou v jakoukoliv denní i noční dobu kdekoli řidiče kontrolovat,“ dodala mluvčí.

Připomněla, že záchranáři měli jeden případ, kdy řidič byl pod vlivem alkoholu. „Bylo to méně, než v případě řidiče dopravní sanitky. Ihned jsme s ním ukončili pracovní poměr,“ podotkla.

Podle policie jsou za volanty pod vlivem alkoholu nejčastěji řidiči kamionů. „Přesné statistiky nevedeme, ale ze zkušeností to tak vyplývá. Často to bývají cizinci. Občas narazíme i na nějaké řidiče autobusů, kteří byli pod vlivem alkoholu,“ konstatoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Slavnostní otevření Polygonu na brněnském Automotodromu.
Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

Řidiče policisty kontrolují namátkově jejich nadřízení a inspekce. „Když je policista v přímém výkonu služby, může jej kontrolovat přímý anebo jakýkoli další nadřízený. Dalším stupněm kontrol jsou ty, které provádějí lidé z oddělení vnitřní kontroly,“ dodal Zámečník.

Pít alkohol a usednout za volant si podle dopravce Svatoslava Blažka z Rakvic na Břeclavsku jeho řidiči nedovolí. „Vědí, že by kvůli alkoholu přišli o práci. Nejezdíme už teď do zahraničí. Váží si toho, že se vrací denně domů. Spát v autě není žádný med. Jiná skupina jsou právě kamioňáci jezdící po Evropě. Někteří si koupí basu piv a pijí do rána, co by taky dělali. U nás jsem nikdy nikoho kontrolovat nemusel. Kluky znám dlouhodobě, jsou to sportovci. Maximálně jdou spolu v pátek večer na dvě piva,“ řekl Blažek.