„Provozovatel dostatečně nezajistil prostory, kde se manipulovalo s potravinami. Inspektoři v nich našli při kontrole trus hlodavců, stopy po jejich působení a výskytu.“ řekl Deníku Rovnost mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ve čtvrtek dopoledne byl vchod do benzínky zatarasený stojany s oznámením. „Prodej pouze pohonných hmot. Pokladna přes okno. Od 19. 10. 2022 od 9.30 hodin. Nápoje a potraviny neprodáváme,“ stálo na jednom z nich.

Zdroj: Deník/Jan Charvát

Podle zjištění Deníku údajně žádala benzínová stanice o opětovné otevření provozovny ještě ve středu večer. K tomu zatím nedošlo. „K otevření provozovny dojde v momentě, kdy provozovatel zajistí bezpečnost potravin uváděných do oběhu. To na místě opět prověří inspektoři," dodal Kopřiva.

Zástupce společnosti Eurobit Radek Michalica uvedl, že na zmíněné čerpací stanici probíhají pravidelné kontroly deratizační firmy. V provozovně jsou podle něj jak pasti na hlodavce tak návnady. Upozornil, že benzínka stojí mezi poli, kde je jejich výskyt zpravidla větší. „Rádi bychom poukázali na skutečnost, že zboží, které prodáváme poškozeno nebylo. Totéž uvedla i česká potravinářská inspekce. Ihned po kontrole provedla deratizační firma kompletní úklidové práce. Po komunikaci s inspekcí proběhne ve čtvrtek v odpoledních hodinách kontrola a následně otevření provozovny,“ sdělil Michalica.

Kanalizace a čistírna odpadních vod. Ilustrační foto.
Blanensko: svazek vodovodů a kanalizací dostal pokutu 300 tisíc

Dodal, že vzhledem k nadprůměrnému výskytu hlodavců na tuto roční dobu zvýší deratizační firma v provozovně dohled. „Taktéž budeme provádět častější kontroly zaměstnanci z vlastních řad,“ poznamenal Michalica.

Řidiči, které Deník na místě ve čtvrtek dopoledne oslovil, neměli o skutečném důvodu uzavření benzínky tušení. „Já tady jenom tankuji a občas si před benzínkou koupím ve stánku sýry. Ty jsou výborné. Vevnitř si na jídlo nic nekupuji,“ řekl jeden z nich Roman Svoboda z Brna.

Na zmíněné benzinové stanici funguje také restaurace v americkém stylu EB diners s vyhlášenými burgery. Té se omezení netýkalo. Ve čtvrtek dopoledne byla v provozu a lákala na běžnou denní nabídku.