Břeclavský okresní soud sice na konci května rozhodl ve prospěch rodiny zemřelého malíře, když odsoudil vídeňského galeristu Vladimíra Fiedlera za zpronevěru. Ten se ale proti rozsudku odvolal.

Navrácením několika obrazů umělce z jižní Moravy z vídeňské galerie zpět do České republiky se tak bude zabývat brněnský krajský soud. „Vladimír Fiedler je vinen. Přisvojil si cizí věc, která mu byla svěřena, a způsobil tak na cizím majetku větší škodu, čímž spáchal přečin zpronevěry. A odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku. Výkon trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání osmnácti měsíců,“ stojí v rozsudku soudkyně Petry Wolfové, který má Deník Rovnost k dispozici.

Obraz s názvem Bílý kůň.
Podvod místo výstavy? Policie našla Blažkovy obrazy ve vídeňské galerii

O díla, která putovala na základě výpůjční smlouvy v roce 2013 spolu s galeristou českého původu do Vídně, usiluje již roku 2014 malířův syn Michal Blažek. V zastoupení otce Fiedlerovi oproti podepsanému seznamu vydal asi osmdesát děl, které si galerista sám vybral. „Dvaadvacet z nich nevrátil. Dvanáct jich rakouská policie zabavila při domovní prohlídce. Tři další následně vrátil sám. Ovšem sedm nejcennějších stále chybí. A to včetně Bílého koně, který má pro naši rodinu hlubší význam,“ vyčíslil sochař Blažek.

Odvolal se

Galerista Fiedler od počátku mluví o svojí nevině. A odvolal se. „Obžalovaný nesouhlasí s výrokem o vině ani s navazujícím výrokem o trestu rozsudku,“ píše v odvolání, které má redakce k dispozici, Fiedlerův advokát Vojtěch Szalay.

Za nesprávné a nedostatečně odůvodněné shledává advokát Fiedlerovo stíhání v České republice. U trestného činu zpronevěry jsou totiž podle jeho tvrzení v obou zemích odlišné znaky skutkové podstaty. Otázkou pak podle advokáta je, zda by Fiedlerovo jednání vůbec v Rakousku naplnilo znaky skutkové podstaty trestného činu zpronevěry. „Obžalovaný navrhuje, aby jej krajský soud zcela zprostil obžaloby,“ je uvedeno v odvolání.

Porvali se v parku kvůli dluhu.
VIDEO: V Břeclavi se množí bitky. Perou se muži i ženy, na zahradě i v parku

Kdy k projednávání v Brně dojde, není jasné. „Odvolání v té věci máme a případ budeme řešit. Termín jednání zatím není známý,“ sdělila mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Podle galeristky Jitky Vojtkové jsou Blažkovy obrazy, grafiky, kresby a keramiky především pro jih Moravy velmi hodnotné. „Jeho tvorbu si ceníme. Opakovaně jsme jej kdysi navštívili v jeho ateliéru v Praze. Jeho obrazy vzbuzují díky zvláštnímu a specifickému rukopisu zájem mezi lidmi, jsou hodnotné. Blažkovo dílo má pro jižní Moravu velký význam i vzhledem k jeho osobitému příběhu. Nevrácení děl, která jsou zapůjčená, vnímám od galeristy jako neetické. Nezřídka je na vině i podcenění předávacího protokolu. Člověk mnohdy díla s důvěrou zapůjčí a neřeší, že se situace může změnit. K tomu opravdu dochází. Ne často, ale stává se to,“ okomentovala Vojtková.

O kauze informoval Deník Rovnost poprvé již začátkem roku 2020.